Laden...

Zittingen in provinciehuis Flevoland en avondzittingen Almere

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Zittingen in provinciehuis Flevoland en avondzittingen Almere
Lelystad, 04 juni 2020

De rechtbank Midden-Nederland houdt de komende maanden zittingen in het provinciehuis in Lelystad en avondzittingen bij de rechtbank in Almere. De provincie Flevoland stelt de rechtbank in de gelegenheid om vier dagen per week gebruik te maken van twee van hun raadszalen. Dit kan in ieder geval tot 1 september 2020. Met deze maatregelen probeert de rechtbank zoveel mogelijk zittingen te houden.

Zitting in provinciehuis

Vanwege de coronamaatregelen kunnen in het gerechtsgebouw minder zaken op zitting behandeld worden. Bijvoorbeeld omdat er niet te veel personen tegelijkertijd bij de toegangscontrole mogen zijn en omdat de zalen na elke zaak schoongemaakt moeten worden. Daarbij komt dat in de grootste zittingszaal van de rechtbank in Lelystad op dit moment ‘slechts’ 13 betrokkenen kunnen plaatsnemen in plaats van de gebruikelijke 40. In onze andere zittingszalen in Lelystad en Almere is dat aantal nog kleiner. Dit levert problemen op bij grote zaken met meerdere partijen. Daarom is er gezocht naar oplossingen buiten de eigen gerechtsgebouwen. In het provinciehuis kan de rechtbank zittingen houden in de Statenzaal, met maximaal 30 personen en de Commissiezaal met maximaal 15 personen. In het provinciehuis worden alleen zaken behandeld waarbij dat qua veiligheid verantwoord is, zoals civielrechtelijke zaken. Vrijdag 5 juni is de eerste zitting in het provinciehuis.

Avondzittingen in Almere

Om toch zoveel mogelijk zaken te behandelen, gaat de rechtbank daarnaast op dinsdag- en donderdagavond zittingen houden in Almere. Het plannen gaat op basis van de beschikbaarheid van procespartijen en in goed overleg met bijvoorbeeld de advocatuur. De eerste avondzitting wordt binnenkort gepland.

Creatieve oplossingen

De rechtbank behandelt zoveel mogelijk zaken, via online zittingen, schriftelijk en inmiddels ook weer fysiek in de zittingszaal als de zaak daar om vraagt. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen die daarbij komen kijken. Voor alle locaties en rechtsgebieden wordt gekeken naar passende en creatieve oplossingen. Op termijn zullen er ook avondzittingen plaatsvinden in Lelystad, Utrecht en Amersfoort. Daarnaast onderzoekt de rechtbank of het ook nodig is om in Utrecht uit te wijken naar een externe zittingslocatie.

Uitspraken