Laden...

Cel voor vrouw die agent bespuugde en zei dat ze corona heeft

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Cel voor vrouw die agent bespuugde en zei dat ze corona heeft
Utrecht, 20 maart 2020

Een 49-jarige vrouw uit Utrecht is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 weken, waarvan 2 weken voorwaardelijk voor bedreiging van een agent met de dood en mishandeling van een agent. De vrouw heeft afgelopen week een politieagent bij de keel gegrepen en later heeft zij de agent in het gezicht gespuugd en zei daarbij dat zij een corona-patiënt is.

Cellencomplex

Afgelopen woensdag zijn agenten naar de woning van de vrouw gereden na een melding. Omdat de agenten geen contact kregen met de vrouw zijn zij met een slotenmaker de woning binnengegaan. Daar roken ze een sterke alcohollucht bij de vrouw. Na een gesprek zei de vrouw tegen de agent ‘ik maak je af’ waarna zij opstond en één van de agenten bij de keel greep. Later in het cellencomplex heeft de vrouw aangegeven dat zij een corona-patiënt is. Daarna spuugde zij de agent in haar gezicht. Op zitting heeft de vrouw aangegeven dat zij zich niets van de bewuste woensdag kan herinneren omdat zij onder invloed was van alcohol.

Extra kwalijk

De politierechter vindt het extra kwalijk dat de vrouw de agent, die juist in deze tijd op steun moeten kunnen rekenen, mishandeld heeft. De agent zit op dit moment in een sociaal isolement, zij kan geen contact hebben met haar familie omdat zij niet weet of zij besmet is. Dat de vrouw aangeeft dat zij geen corona heeft en nog geen symptomen daarvan vertoont maakt dat niet anders. Volgens de officier moet het spugen worden gekwalificeerd als bedreiging, maar de politierechter vindt de juridische kwalificatie mishandeling meer op zijn plaats. Naast de celstraf moet de vrouw ook een schadevergoeding betalen.

Supermarktmanager bespuugd

Ook een 28-jarige man uit Lelystad stond vrijdag terecht op de zogenoemde snelrechtzitting. Hij is veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het bespugen van een supermarktmanager. Volgens het slachtoffer is de man na sluitingstijd de winkel binnengekomen om bier te kopen. Toen de supermarktmanager de man naar de uitgang begeleidde is hij bespuugd. Daarop is hij door de politie aangehouden en vastgezet tot aan de snelrechtzitting. Met het spugen heeft de man veel onrust veroorzaakt bij het slachtoffer. De politierechter kwalificeert het spugen dan ook als mishandeling. ‘Gelet op de bijzondere situatie waarin we nu zitten vind ik het spugen zeer heftig. In beginsel zou een gevangenisstraf passend en geboden zijn’, aldus de rechter. Omdat de man niet recentelijk eerder veroordeeld is voor geweldsfeiten, de man geen misbruik heeft gemaakt van de coronasituatie en omdat de man zelf ook een vitaal beroep kiest de politierechter voor een werkstraf. Ook moet de man de supermarktmanager een schadevergoeding betalen.

Uitspraken