Laden...

Voorzieningen voor slachtoffers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Bezoekinformatie > Voorzieningen voor slachtoffers

Gebruikmaken van slachtoffervoorzieningen

 

Melden bij de portier

Bij binnenkomst in het gerechtsgebouw meldt u zich bij de portier. De portier vraagt voor welke zaak u komt en verwijst u naar de juiste bodebalie.

Melden bij de bodebalie

U meldt zich bij de bodebalie. De bode stelt u een aantal vragen:

  1. In welke hoedanigheid komt u de zitting bijwonen? U kunt hier aangeven dat u slachtoffer of familie/vriend van het slachtoffer bent in de zaak.
  2. Wilt u op de gang wachten of zit u liever in een aparte kamer totdat de zitting begint?
  3. Waar wilt u zitten in de zaal (voorin of achterin)?
  4. Wilt u als eerste of als laatste de zaal betreden of loopt u wanneer de bode omroept dat de behandeling van de zaak begint gewoon mee de zaal in?
  5. Gaat u gebruik maken van het spreekrecht?
  6. Bent u ermee akkoord dat de rechter uw aanwezigheid benoemt of wilt u anoniem de zitting bijwonen?

De bode zal de rechter voorafgaand aan de zitting over uw wensen informeren.

Privéruimtes

De rechtbank Noord-Holland heeft op de locaties een kamer waar u afgezonderd kunt zitten. U kunt bij de bode aangeven dat u gebruik wilt maken van deze kamer.

Zitting

De zitting gaat van start nadat de bode de zaak heeft omgeroepen. In overleg met de bode kunt u vervolgens als eerste of juist als laatste de zaal betreden. U kunt ook gewoon met het overige publiek de zaal inlopen. 

Na binnenkomst neemt u plaats op een stoel in de zaal. Soms heeft u recht op het spreekrecht. Het Openbaar Ministerie informeert u daarover per brief. Als u heeft aangegeven daarvan gebruik te willen maken, legt de rechter u aan het begin van de zitting uit wanneer u daarvoor het woord krijgt. Als u een verzoek tot schadevordering heeft ingediend, mag u dit tijdens de zitting mondeling toelichten. In beide gevallen mag u het woord voeren vanaf uw eigen plek in de zittingszaal. U kunt er ook voor kiezen om dat te doen achter een tafel, voorin de zittingszaal.