Laden...

2 mannen veroordeeld tot gevangenisstraf voor Tikkiefraude

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > 2 mannen veroordeeld tot gevangenisstraf voor Tikkiefraude
Schiphol, 21 november 2023

De rechtbank Noord-Holland heeft 2 mannen van 25 en 27 jaar veroordeeld voor oplichting via Tikkie, computervredebreuk en diefstal. Dat gebeurde in de periode van februari tot en met augustus 2019 in verschillende plaatsen in Nederland. De 27-jarige man heeft een gevangenisstraf van 20 maanden gekregen en de 25-jarige man een gevangenisstraf van 323 dagen. 

Tikkiefraude

De mannen reageerden op Marktplaats-advertenties waarin goederen te koop werden aangeboden. Zij zochten onder een verzonnen naam contact met de slachtoffers en er werd een koopprijs afgesproken. De mannen vroegen of de slachtoffers 1 cent wilden overmaken naar hun bankrekening, zodat ze konden controleren of de bankrekening waarop de koopprijs betaald moest worden ook echt van de verkoper was. Zij stuurden vervolgens een valse link met een betaalverzoek via de applicatie Tikkie.

De slachtoffers klikten op de link en werden naar een website gestuurd die leek op de website van hun bank. Daar hebben de slachtoffers de inloggegevens van hun bank ingevuld. Op deze manier kregen de mannen de beschikking over de bankgegevens van de slachtoffers en toegang tot hun digitale bankomgeving. Vervolgens werd vanuit de bankomgevingen van de slachtoffers geld overgeschreven naar andere bankrekeningen of werden goederen aangeschaft. 

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank heeft geoordeeld dat de gepleegde strafbare feiten (financiële) schade veroorzaken bij de slachtoffers en ook veel schade toebrengen aan het algehele vertrouwen in het online betalingssysteem. De 27-jarige man heeft tientallen slachtoffers gemaakt en krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 20 maanden. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 5.000 euro betalen.

Omdat de 25-jarige man minder slachtoffers heeft gemaakt, spijt heeft betuigd, een baan heeft en afstand heeft genomen van zijn criminele verleden, legt de rechtbank aan hem een gevangenisstraf van 323 dagen op. Dit is de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. Hij moet een schadevergoeding van ruim 4.500 euro betalen.

Uitspraken