Laden...

Acht jaar gevangenisstraf voor schietpartij IJmuiden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Acht jaar gevangenisstraf voor schietpartij IJmuiden
Haarlem, 03 december 2019

De rechtbank Noord-Holland heeft acht jaar gevangenisstraf opgelegd aan een man die zich in april en mei van dit jaar schuldig heeft gemaakt aan twee pogingen doodslag, verboden wapenbezit, handel in harddrugs en bezit van softdrugs. De rechtbank acht bewezen dat de man begin april in Haarlem tijdens een ruzie om harddrugs een andere man meerdere malen met een mes heeft gestoken. Het slachtoffer raakte daardoor zwaar gewond. De rechtbank heeft bepaald dat de man aan het slachtoffer ruim 10.000 euro schadevergoeding moet betalen.

Enkele weken na de steekpartij heeft de man op klaarlichte dag in IJmuiden vanuit een rijdende auto meerdere malen met een vuurwapen geschoten op twee scooterrijders. De scooterrijders zijn ongedeerd gebleven. Het vuurwapen dat bij de schietpartij is gebruikt is later tijdens een huiszoeking bij de man thuis gevonden, evenals een grote hoeveelheid hennep, cocaïne, heroïne, MDMA en amfetamine. De man werd door de officier van justitie ook verdacht van diefstal van een telefoon en mishandeling, maar daarvan is hij door de rechtbank vrijgesproken omdat daar onvoldoende bewijs voor is.

Zes maanden gevangenis

De bestuurder van de auto van waaruit de man heeft geschoten werd verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij in IJmuiden. Hij is door de rechtbank echter vrijgesproken, omdat niet kon worden vastgesteld dat hij wist wat er zou gaan gebeuren. Wel heeft de rechtbank hem veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens verboden wapenbezit, omdat hij anderhalve week na de schietpartij een tot vuurwapen omgebouwd gaspistool op zak had.

Heropening zaak

Er stond nog een derde man terecht wegens niet alleen verdenking van betrokkenheid bij een ander schietincident in IJmuiden, maar ook van verboden wapenbezit, bedreiging, mishandeling en vernieling. De rechtbank heeft de behandeling van zijn zaak heropend en aangehouden. Zijn advocaat heeft verzocht eerst nog een getuige te horen en de rechtbank heeft dat verzoek toegewezen.

De uitspraken worden later gepubliceerd.

Uitspraken