Laden...

Albert Heijn mag bij overname personeel persoonlijke toeslagen niet afbouwen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Albert Heijn mag bij overname personeel persoonlijke toeslagen niet afbouwen
Zaandam, 12 april 2018

Albert Heijn mag de persoonlijke toeslagen van overgenomen werknemers niet afbouwen en moet die toeslagen verhogen met de cao-loonsverhogingen. Dat bepaalt de kantonrechter in een zaak van FNV tegen Albert Heijn over overgenomen werknemers die bij franchisenemers een hoger loon hadden dan het cao-loon. De door Albert Heijn toegepaste ‘mandjesvergelijking’, waarbij het loon van die werknemers via een persoonlijke toeslag wordt aangevuld, is niet in overeenstemming met de wettelijke regels.

Overnames franchisenemers

Foto van winkel van Albert Heijn

Albert Heijn neemt soms AH-supermarkten over van franchisenemers. Franchisenemers zijn ondernemers die zelf een supermarkt hebben, maar onder de naam van Albert Heijn. Als Albert Heijn die supermarkt overneemt, wordt ook het personeel daarvan overgenomen.
Op zo’n overname zijn de wettelijke regels voor overgang van ondernemingen van toepassing. Volgens die regels gaan alle arbeidsvoorwaarden die de werknemers bij de franchisenemer hadden, automatisch over op Albert Heijn. Dat geldt ook voor het loon.

'Mandjesvergelijking'

Werknemers die van franchisenemers worden overgenomen, kunnen een hoger loon hebben dan het loon volgens de cao van Albert Heijn. Om in die gevallen toch te voldoen aan de wettelijke regels bij overgang van ondernemingen, past Albert Heijn de zogenoemde ‘mandjesvergelijking’ toe. Dat houdt in dat het loon dat een overgenomen werknemer volgens de cao van Albert Heijn krijgt, wordt aangevuld met een persoonlijke toeslag.

Hof van Justitie

De kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de ‘mandjesvergelijking’ van Albert Heijn niet in overeenstemming is met de wettelijke regels bij overgang van ondernemingen. De persoonlijke toeslag wordt namelijk niet meer verhoogd met de loonsverhogingen van de cao van Albert Heijn, en wordt in de loop van de tijd ook steeds verder verlaagd. Dat is naar het oordeel van de kantonrechter op grond van uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie niet toegestaan.

Uitspraken