Laden...

Bijna 4 jaar cel voor hoofdverdachte explosies Koog aan de Zaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Bijna 4 jaar cel voor hoofdverdachte explosies Koog aan de Zaan
Haarlem, 08 juli 2024

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt 4 verdachten voor betrokkenheid bij bedreiging, explosies en brandstichtingen in Koog aan de Zaan in 2021 bij het huis van de ouders van een getuige in een strafzaak. Het doel was om zijn verklaringen te beïnvloeden. De hoofdverdachte krijgt 46 maanden celstraf, een medeverdachte krijgt 30 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, een verdachte krijgt 44 dagen celstraf en 80 uur taakstraf en de vierde verdachte krijgt 43 dagen celstraf. Een vijfde verdachte wordt vrijgesproken. 

Explosies en autobranden in Koog aan de Zaan

De verdachten probeerden in 2021 in wisselende samenstellingen de verklaring van een getuige in een lopende strafzaak tegen de hoofdverdachte te beïnvloeden. Zo brachten zij in januari 2 keer een bezoek aan de woning van de ouders van de getuige, waarin ze dreigend lieten weten dat hij zijn verklaring in de strafzaak moest veranderen. Later in januari legden verdachten een telefoon in een envelop bij het huis van de ouders van de getuige, waarmee de getuige binnen 24 uur een telefoonnummer moest bellen. In juni ontplofte een vuurwerkbom bij het huis en raakte de voordeur in brand. In augustus hebben ze zwaar vuurwerk laten ontploffen achter het huis en is, een paar weken later, een auto voor het huis in brand gestoken. De hoofdverdachte wordt ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Oordeel van de rechtbank

De hoofdverdachte heeft gedurende een periode van ruim zeven maanden deelgenomen aan een criminele organisatie met als doel het plegen van (gewelds)delicten die bedoeld waren om een getuigenverklaring in zijn strafzaak te beïnvloeden. Hij wilde dat de getuige zijn eerder voor de rechtbank afgelegde verklaring zou wijzigen bij de behandeling van de zaak bij het gerechtshof. Om dit te bereiken heeft zich een reeks van zes incidenten afgespeeld bij en rondom de woning van de ouders en broers van de getuige. De incidenten hebben een enorme impact gehad op de slachtoffers en buurtbewoners. De slachtoffers hebben zich genoodzaakt gevoeld om hun woning definitief te verlaten en elders in het land een (geheim) onderkomen te vinden.

Dat getuigen in vrijheid en onbelemmerd ten overstaan van een rechter of ambtenaar een verklaring kunnen afleggen, acht de rechtbank van cruciaal belang voor een goede en zorgvuldige rechtspleging. Beperkingen van de verklaringsvrijheid, van welke aard ook, ondermijnen de rechtsorde. In het bijzonder acht de rechtbank de vasthoudende wijze waarop de verdachte de verklaringsvrijheid van de getuige heeft geprobeerd te beïnvloeden zeer ernstig. Ook het stopgesprek dat de politie heeft gevoerd met de verdachte over de gepleegde incidenten in januari 2021 heeft er niet toe geleid dat de verdachte is gestopt met zijn pogingen de getuige te beïnvloeden. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Hij krijgt 46 maanden celstraf.

Een aantal medeverdachten heeft zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van een deel van de feiten. De medeverdachte die een vuurwerkbom heeft geplaatst bij de voordeur van de woning en een cobra heeft gegooid in de richting van de woning, krijgt 30 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De andere 2 verdachten hadden een minder groot aandeel in de strafbare feiten.

Uitspraken