Greenpeace wilde in het bewuste weekend een Protestival organiseren om zo aandacht te vragen voor het klimaatprobleem en de rol die Schiphol speelt bij CO2-uitstoot. Deze uitgebreide betoging zou dag en nacht duren met een overnachting op Schiphol Plaza, het centrum van de luchthaven. Er zouden binnen en buiten podia voor optredens, artiesten, koren en radio-uitzendingen komen. De burgemeester heeft daarop een zogenoemd beperkingenbesluit genomen; het Protestival mocht alleen beperkt doorgaan. Er mocht alleen buiten op het Jan Dellaertplein en voor het Sheraton Hotel worden betoogd en niet op Schiphol Plaza. Op het Jan Dellaertplein mochten maar maximaal 200 demonstranten komen en de betoging moest plaatsvinden tussen zonsopkomst en uiterlijk 18.00 uur.
Toen op 14 december bleek dat betogers toch op Schiphol Plaza demonstreerden, meerdere betogers zich daar vastmaakten en podia en andere attributen werden geplaatst, heeft de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd. Volgens de burgemeester was er een ernstige vrees voor wanordelijkheden. Op dat moment waren ongeveer 200 betogers op Schiphol Plaza. De betogers zijn uiteindelijk door de politie en de Koninklijke Marechaussee (Kmar) verwijderd en met bussen naar omliggende plaatsen vervoerd.
Volgens Greenpeace en 28 individuele betogers had de burgemeester de betoging niet mogen beperken en ook het noodbevel niet mogen uitvaardigen. Dit zou onder meer in strijd zijn met het recht op vrijheid van vergadering en vereniging. Daarnaast heeft de burgemeester geen concrete risico's benoemd die de beperkingen en het noodbevel rechtvaardigen, vinden Greenpeace en de betogers.