Laden...

Misleiding en oplichting (spoofing)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Misleiding en oplichting (spoofing)

Wat gebeurt er bij spoofing?

Bij spoofing neemt een oplichter contact met u op en doet zich voor als iemand die u vertrouwt. Zoals een medewerker van de Rechtspraak of een familielid. Dat kan bijvoorbeeld via telefoon, e-mail, sms, WhatsApp, website en brieven. De oplichter probeert uw vertrouwen te winnen en vraagt u gevoelige informatie te delen of geld over te maken. Verbreek bij twijfel altijd het contact en neem zelf contact op met de Rechtspraak.

 

 

Hoe herkent u spoofing?

Vaak neemt iemand die u wilt oplichten onverwacht contact met u op. U verwachtte geen brief of telefoontje van de Rechtspraak. Maar spoofing kan ook plaatsvinden als u wel een bericht of telefoontje verwacht.

Oplichters zijn uit op persoonlijke gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Of willen geld van u stelen. Een oplichter probeert u daarom snel te laten beslissen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat u een boete krijgt als u niet direct betaalt. Dit is verdacht. Beëindig het contact en neem zelf contact op met de Rechtspraak.

 

 

QR-codes

U kunt ook een brief ontvangen met een QR-code met de vraag om die te scannen. Als u dat doet, controleer dan altijd op welke website u terechtkomt. Dat doet u door te kijken naar het adres in de adresbalk van uw browser. Daar moet ‘rechtspraak.nl’ staan, met daarvoor een hangslotje.

Staat er iets anders? Dan zijn de brief en de website mogelijk nep. Ga niet verder en vul geen persoonlijke gegevens zoals gebruikersnamen of wachtwoorden in.

 

 

Websites van de Rechtspraak

Als u wilt weten of een website van de Rechtspraak is, controleer dan het adres in de adresbalk van uw browser. Alleen adressen die als volgt beginnen, zijn officiële websites van de Rechtspraak:

 

 

Waar de Rechtspraak nooit om vraagt

De Rechtspraak belt of e-mailt u nooit met de vraag om:

  • geld over te maken
  • gevoelige informatie of persoonlijke gegevens te delen
  • een bestand te downloaden
  • vervolging af te kopen

 

 

Neem bij twijfel zelf contact op

Twijfelt u of een telefoontje, berichtje, e-mail, brief of website wel echt van de Rechtspraak is, neem dan contact op met het Rechtspraak Service Centrum.

 

 

Spoofing melden

Denkt u dat iemand u probeerde te misleiden of op te lichten door zich voor te doen als iemand van de Rechtspraak? Neem dan contact op met het Rechtspraak Service Centrum. Uw melding helpt ons om anderen te waarschuwen.

Bent u opgelicht? Als u slachtoffer bent geworden van spoofing doet u aangifte bij de politie.