Laden...

Celstraf en werkstraf voor openlijk geweld tegen Duitse toeristen in Egmond aan Zee

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraf en werkstraf voor openlijk geweld tegen Duitse toeristen in Egmond aan Zee
Alkmaar, 18 maart 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft aan twee mannen (24 en 22 jaar) uit Egmond aan Zee en Alkmaar 21 maanden gevangenisstraf opgelegd voor het plegen van openlijk geweld tegen drie Duitse toeristen. Dat gebeurde in mei 2017 in Egmond aan Zee. Aan een derde verdachte (22) is een maximale werkstraf opgelegd van 240 uur.

Openlijk geweld

Drie Duitse toeristen liepen op 6 mei 2017 nietsvermoedend naar hun hotel en werden door de drie mannen van achter neergeslagen waardoor ze op de grond vielen. Vervolgens zijn ze op een vreselijke manier geschopt en geslagen, voornamelijk op het hoofd. De aanval heeft maar korte tijd geduurd maar het opgelopen letsel is zeer ernstig waardoor het voor de rechtbank volstrekt duidelijk is dat dit een explosie van ongecontroleerd en uitzinnig geweld moet zijn geweest. De drie mannen hebben de slachtoffers vervolgens voor dood achtergelaten en zijn weggerend. Een van de slachtoffers is er in geslaagd het alarmnummer te bellen waarna zij allen met spoed naar het ziekenhuis zijn vervoerd.

In deze zaak springt het letsel bij de slachtoffers in het oog. Alle drie waren toegetakeld maar twee waren er echt slecht aan toe. Een had een slagaderlijke bloeding in de hersenen, een breuk in de schedel en een gebroken kaak en jukbeen. Vanwege de hersenbloeding verkeerde hij in levensgevaar en is hij met spoed geopereerd. Een ander slachtoffer had een gebroken nekwervel, een gebroken schedel, een kneuzing van de hersenen en bloedingen in de hersenen. Uit hun slachtofferverklaringen die op de zitting zijn voorgelezen blijkt dat zij tot op heden nog lichamelijke en psychische klachten hebben.

Oordeel rechtbank

Volgens de rechtbank is hier sprake van openlijk geweld van de buitencategorie. De gebeurtenis leidde tot enorme beroering en onrust in Egmond. De rechtbank rekent de mannen ook aan dat zij zich niet zelf bij de politie hebben gemeld. Daarom gaat de rechtbank bij de strafoplegging boven de eis van de officier van justitie uit. Het bewezenverklaarde feit is te ernstig en de blijvende schade die is aangericht bij de slachtoffers te groot.

De mannen zijn vrijgesproken van de zwaardere variant van openlijk geweld omdat niet te bewijzen is wie van hen welk letsel bij de slachtoffers heeft toegebracht. De derde verdachte heeft een werkstraf gekregen omdat zijn aandeel in het geweld geringer is geweest. Ook heeft de rechter meegewogen dat het strafrechtelijk onderzoek erg lang heeft geduurd waardoor de zaken laat voor de rechter zijn gebracht. Om die reden krijgen twee mannen 21 maanden celstraf in plaats van de 24 maanden die de rechtbank passend vond. De derde man krijgt om dezelfde reden de maximale taakstraf van 240 uur in plaats van 6 maanden celstraf.

Uitspraken