Laden...

Celstraf na seksueel misbruik drie minderjarigen tijdens muzieklessen in Beverwijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraf na seksueel misbruik drie minderjarigen tijdens muzieklessen in Beverwijk
Haarlem, 23 maart 2023

De rechtbank Noord-Holland heeft een 63-jarige man  veroordeeld voor seksueel misbruik van drie destijds minderjarige slachtoffers tijdens de pianolessen die hij gaf in zijn woning in Beverwijk. Bij twee slachtoffers vond het misbruik geregeld en jarenlang plaats. De rechtbank legt hem een celstraf op van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Gedurende zijn proeftijd mag hij onder andere geen les geven aan minderjarigen.

Seksueel misbruik

De rechtbank vindt de verklaringen van drie slachtoffers (nu 21, 23 en 23 jaar oud) betrouwbaar. Ze hebben consistent verklaard over wat hen is overkomen. De verdachte heeft in ieder geval in de periode van 13 december 2011 tot en met 14 december 2017 bij hem thuis in Beverwijk muziekles gegeven aan minderjarigen, waaronder pianoles aan de drie slachtoffers. Tijdens de lessen zaten de slachtoffers achter de piano en ging de verdachte naast hen zitten. Hij maakte zich toen schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen. Bij één van de slachtoffers heeft hij zich tevens schuldig gemaakt aan seksueel binnendringen door met zijn vinger in haar vagina te gaan. 

De rechtbank oordeelt dat de verklaringen van de slachtoffers niet op zichzelf staan, maar op specifieke en voor het bewijs relevante onderdelen elkaar over en weer ondersteunen. Het bewijsmateriaal duidt op een herkenbaar en gelijksoortig patroon in de handelingen van de verdachte.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte met zijn handelen een ernstige inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijk integriteit van de vaak nog zeer jonge slachtoffers. Zij stonden of aan het begin van hun puberteit of zaten er al in. Hun lichaam was nog volop in ontwikkeling. De verdachte die vele malen ouder was dan de slachtoffers heeft zich hier geen enkele rekenschap van gegeven en heeft slechts oog gehad voor zijn eigen lustgevoelens, vindt de rechtbank. Ieder kind heeft recht op een normale en gezonde seksuele ontwikkeling. Dit heeft de verdachte in zeer sterke mate doorkruist. 

Het is een feit van algemene bekendheid dat dit vaak langdurige en ernstige schade kan toebrengen aan de geestelijke gezondheid van het slachtoffer. Dit blijkt ook uit de slachtofferverklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen en uit de toelichting op de vorderingen van de benadeelde partijen. De verdachte heeft met zijn handelen keer op keer het door de slachtoffers en hun ouders in hem gestelde vertrouwen ernstig geschaad. Dergelijke feiten leiden bovendien tot grote verontwaardiging en onrust in de maatschappij. De rechtbank rekent dit de verdachte sterk aan. 

De rechtbank legt de verdachte een deels voorwaardelijke celstraf op. Daaraan zitten bijzondere voorwaarden verbonden. Zo mag de verdachte geen contact opnemen met de slachtoffers. Ook mag hij geen lesgeven aan minderjarigen tijdens zijn proeftijd. Ook moet de verdachte schadevergoedingen betalen aan drie slachtoffers van 5.000, ruim 3.200 en 1.000 euro.

Uitspraken