Laden...

Celstraf voor huisvriend die minderjarige broers uit Heemskerk misbruikte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraf voor huisvriend die minderjarige broers uit Heemskerk misbruikte
Haarlem, 23 november 2023

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een man uit Heemskerk voor het misbruiken van 2 minderjarige broers. Hij krijgt 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar. Ook moet hij beide broers ieder iets meer dan 10.000 euro schadevergoeding betalen.

Stelselmatig misbruik

De verdachte heeft in de periode van 2002 tot 2012 stelselmatig 2 broers seksueel misbruikt. De slachtoffers kwamen uit een problematische thuissituatie en verbleven in de weekenden en in de vakanties bij de verdachte. De jongste was slechts 4 jaar oud toen het misbruik begon en dit is pas gestopt toen hij 12 jaar was. De oudere broer is van zijn 7de tot zijn 10de jaar door de verdachte misbruikt.

De advocaat van de verdachte stelt dat de verklaringen van de broers niet als bewijs kunnen worden gebruikt, omdat het over een periode van 10 tot 20 jaar geleden gaat. Ze pleit voor vrijspraak.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht de verklaringen betrouwbaar en bruikbaar voor het bewijs. De verklaringen van de jongste broer bij de politie komen overeen met wat hij verklaarde tegen een vriendin en tegen zijn zus. De verklaringen van beide broers worden op een aantal relevante punten ondersteund door de verklaringen van de verdachte.

De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij gedurende lange periode misbruik heeft gemaakt van de broers. De verdachte heeft op grove wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van deze 2 slachtoffers. Het seksueel misbruik heeft in een zeer kwetsbare levensfase plaatsgevonden en heeft nog steeds een grote impact op hun leven.

De verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor het seksueel misbruik genomen en heeft alle schuld bij de 2 slachtoffers gelegd. De psycholoog omschrijft de verdachte als een man die vanuit zijn autismespectrumstoornis beperkt in staat is tot reflecteren. Hij kan de emotionele gevolgen van zijn gedrag niet goed inschatten. De psycholoog adviseert om de verdachte de tenlastegelegde feiten in verminderde mate toe te rekenen. De rechtbank neemt deze conclusie over en veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar. Ook moet hij beide slachtoffers een vergoeding van 10.000 euro betalen voor de immateriële schade die zij hebben geleden.

De rechtbank verbindt een aantal door de reclassering geadviseerde voorwaarden aan het voorwaardelijk deel van de gevangenisstraf. Zo heeft de man een meldplicht bij de reclassering, een behandelverplichting, een contactverbod met de slachtoffers en een locatieverbod voor de omgeving van de woning van een van hen. Ook mag de verdachte niet verhuizen zonder toestemming van het openbaar ministerie.

Uitspraken