Laden...

Celstraf voor poging doodslag vader en dochter in Egmond aan Zee

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraf voor poging doodslag vader en dochter in Egmond aan Zee
Alkmaar, 24 oktober 2023

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 22-jarige man uit Duitsland voor poging tot doodslag op een vader en dochter op Nieuwjaarsdag 2023 in Egmond aan Zee. Ook heeft de verdachte na zijn aanhouding twee politieambtenaren mishandeld. Omdat de rechtbank er rekening mee houdt dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen het gebeurde, krijgt hij achttien maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij ruim 11.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag heeft de verdachte uit het niets een willekeurige voorbijgangster van achteren om haar nek gepakt. Hij probeerde haar te wurgen en haar nek om te draaien. Haar vader schoot haar te hulp nadat hij het hulpgeschreeuw van zijn dochter hoorde. Vervolgens richtte de verdachte zich op de vader. De verdachte sloeg hem met één klap bewusteloos en schopte en stampte hem daarna hard tegen en op zijn hoofd. Dankzij omstanders is erger voorkomen.

Na zijn aanhouding mishandelde de verdachte twee politieagenten. In het cellencomplex van het politiebureau stompte hij een politieambtenaar in het gezicht. Tijdens zijn transport naar de rechtbank beet hij een politieambtenaar in de pink.

De verdachte was tijdens het incident in een psychose door het gebruik van drugs. Hij gebruikt dagelijks medicinale cannabis, maar op oudejaarsavond gebruikte hij met vrienden cannabis en paddo's die zij in Nederland hebben gekocht. Dit terwijl hij zich, naar eigen zeggen, tijdens zijn reis naar Nederland al niet zo goed voelde.

Oordeel rechtbank

De verdachte heeft zich om te beginnen schuldig gemaakt aan poging tot doodslag op een willekeurige voorbijgangster en haar vader. Beide slachtoffers waren op weg naar hun vader/opa die in het hospice op sterven lag. Door het handelen van de verdachte zijn zij niet bij zijn overlijden aanwezig geweest. Dit rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan. Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat zij nog dagelijks te kampen hebben met de psychische gevolgen van het tegen hen gepleegde geweld. 

De verdachte heeft twee politieagenten mishandeld. Geweld tegen politieambtenaren, belast met een publieke taak, is onacceptabel. Dit rekent de rechtbank de verdachte ernstig aan. 

De rechtbank oordeelt dat de verdachte ondanks zijn psychose toch strafrechtelijk verantwoordelijk is voor zijn daden, omdat de opgetreden psychose deels aan hemzelf te wijten is geweest door de in Nederland gekochte cannabis en paddo's/truffels te gebruiken. Een deels voorwaardelijke gevangenisstraf vindt de rechtbank passend. Tijdens zijn proeftijd moet hij zich onder andere melden bij de reclassering in Nederland en later in Duitsland. De verdachte moet zich laten behandelen en mag geen alcohol en drugs gebruiken. Ook krijgt hij een contactverbod met de slachtoffers en moet hij zich inspannen voor een zinvolle dagbesteding.

Uitspraken