Laden...

De bouwrechter: "Dit is het resultaat waarvoor we het doen"

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > De bouwrechter: "Dit is het resultaat waarvoor we het doen"
Haarlem, 05 februari 2020

In januari 2019 is de rechtbank Noord-Holland begonnen met de bouwrechter. De bouwrechter is er voor (ver)bouwzaken waarin een conflict is. Samen met een deskundige gaat de bouwrechter in de woning kijken op het moment dat de verbouwing nog gaande is en de opdrachtnemer nog in de woning aanwezig is. Ter plekke kan de deskundige vaststellen wat er aan de hand is. De insteek van de rechter is om de partijen er met elkaar uit te laten komen. Lukt dat niet dan volgt een vonnis van de rechter.

​Hoe gaat een zaak bij de bouwrechter?

Een zaak bij de bouwrechter wordt op de locatie zelf en in beslotenheid behandeld zonder pers en publiek erbij. Om te laten zien hoe een dergelijke zaak gaat vertelt een bouwrechter hierover.

"Achter een woning werd een onderkomen gebouwd dat bestemd was om in de toekomst als B&B te fungeren. Halverwege de bouw ontstonden problemen. De aannemer wilde niet verder, omdat de meerwerkzaamheden niet werden betaald. De opdrachtgeefster weigerde te betalen voor het tot dat moment geleverde “prutswerk”. De kort geding rechter ging samen met de deskundige kijken. Na deskundige vragen en een beoordeling ter plaatse was het oordeel van de deskundige duidelijk: het geleverde werk was inderdaad ver beneden de maat. Partijen zijn op basis van dat oordeel verder gaan onderhandelen en lieten een dag later weten een regeling te hebben getroffen. Er hoefde geen vonnis te worden gewezen en het geschil was binnen 14 dagen geëindigd."

Meer weten over de bouwrechter?

Op onze website vindt u meer informatie over de bouwrechter en hoe u deze kunt inschakelen.

Uitspraken