Laden...

Flatbewoner moet hond die overlast veroorzaakt uit huis doen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Flatbewoner moet hond die overlast veroorzaakt uit huis doen
Haarlem, 20 november 2023

Een bewoner van een flat in Haarlem moet van de kortgedingrechter van de rechtbank Noord-Holland 1 van zijn 4 honden uit zijn huis verwijderen. De andere 3 honden mogen blijven, als ze buiten worden uitgelaten en hun behoefte niet meer op het balkon doen. Elke dag dat hij zich daar niet aan houdt, moet hij 50 euro betalen. 

Overlast door blaffen en uitwerpselen

Het kort geding was aangespannen door de vereniging van eigenaren (VvE). Een aantal flatbewoners heeft geklaagd over door de honden veroorzaakte overlast. De honden zouden worden uitgelaten op het balkon. Ook veroorzaken de honden overlast doordat ze lang en veel blaffen. In de regels van de VvE staat dat huisdieren geen overlast mogen opleveren voor de overige bewoners. De VvE heeft de flatbewoner verschillende keren gevraagd de overlast te stoppen. Uiteindelijk besloot de VvE naar de rechter te gaan om te vragen of alle 4 de honden verwijderd kunnen worden. De flatbewoner stelt dat er bij inspecties geen overlast is waargenomen en dat hij het balkon meteen opruimt als de honden erop hebben gepoept. 

Oordeel van de rechtbank

De kortgedingrechter oordeelt dat de geluidsoverlast aannemelijk is, maar vindt niet dat alle honden verwijderd moeten worden. Een groot deel van de overlast is ontstaan sinds een 4de hond, de bouvier, in het appartement is. Met name deze hond blaft veel. De flatbewoner moet dan ook die hond binnen 14 dagen uit het appartement verwijderen en verwijderd houden. Er mag ook geen nieuwe hond voor in de plaats komen, zodat er nog maximaal 3 honden in de woning zijn.

De door de andere bewoners ervaren overlast bestaat ook uit stankoverlast. Dat de flatbewoner de honden soms hun behoefte op het balkon laat doen, heeft hij tijdens de zitting ook toegegeven. Daarmee is ook de stankoverlast voldoende aannemelijk. Hier is een balkon niet voor bedoeld en de overige bewoners hoeven een dergelijke overlast dan ook niet te dulden. De kortgedingrechter vindt het nog te vroeg om alle honden te verwijderen, maar verbiedt de bewoner wel om de achtergebleven (3) honden op het balkon hun behoefte te laten doen. Als dit toch gebeurt, moet de bewoner per keer een dwangsom van 50 euro betalen, tot maximaal 5.000 euro. De rechtbank gebiedt de eigenaar de honden iedere dag buiten uit te laten.

Uitspraken