Laden...

Geldboete en deels onvoorwaardelijk vliegverbod piloot voor weigering bloedonderzoek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Geldboete en deels onvoorwaardelijk vliegverbod piloot voor weigering bloedonderzoek
Haarlem, 21 april 2022

De rechtbank Noord-Holland heeft een 64-jarige piloot van een Amerikaanse vliegtuigmaatschappij veroordeeld voor het weigeren van een bloedonderzoek op Schiphol. De piloot werd er op 8 december 2021 van verdacht dat hij te veel alcohol had gebruikt voor aanvang van zijn vlucht. De man krijgt een geldboete van vijfduizend euro opgelegd en een vliegverbod van 59 weken, waarvan 28 weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Het incident

Op 8 december seinde de stationsmanager van de vliegtuigmaatschappij van de verdachte de luchtvaartpolitie in, nadat zij vernam dat er een vermoeden was dat door de cockpitcrew de avond voorafgaand aan de vlucht mogelijk te veel alcohol was gedronken. In de slurf op weg naar het vliegtuig werd daarom bij de verdachte een voorlopig ademonderzoek afgenomen.  Op basis van de uitslag van dit onderzoek was er aanleiding voor een ademonderzoek.

Na drie mislukte pogingen tot ademonderzoek werd de man om toestemming gevraagd voor een bloedonderzoek. Verdachte wilde wel meewerken aan het bloedonderzoek, maar pas nadat hij een Nederlandse advocaat zou hebben gesproken. De politie heeft hem vervolgens bevolen een bloedonderzoek te ondergaan en te kennen gegeven dat het weigeren van een bloedonderzoek een strafbaar feit is.

Volgens de raadsman was het voor de verdachte onduidelijk of er sprake was van een – vrijblijvende - vraag of een bevel tot bloedonderzoek.  De raadsman vroeg de rechtbank om die reden de verdachte vrij te spreken. 

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank overweegt dat blijkens het dossier van de luchtvaartpolitie vast staat dat aan de verdachte bevolen is mee te werken aan het bloedonderzoek. Dat moet volgens de rechtbank ook voor de verdachte helder zijn geweest. Hij heeft dit vervolgens geweigerd, hetgeen door de rechtbank wettig en overtuigend bewezen is.

Alhoewel de verdachte door de rechtbank is veroordeeld voor het weigeren van het bloedonderzoek, bevat het dossier op basis van het voorlopige ademonderzoek een indicatie van meer dan toegestaan alcoholgebruik bij de verdachte. Als piloot is de verdachte verantwoordelijk voor mensenlevens en hij stond op het punt om te gaan vliegen. De rechtbank vindt het zeer kwalijk dat de verdachte deze risico's op de koop toe heeft genomen.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de verdachte niet eerder is veroordeeld en bijna met pensioen gaat. Ook heeft verdachte sindsdien niet meer gevlogen en zal tot zijn pensionering ook niet meer vliegen. Zijn medisch certificaat is inmiddels verlopen. 

Uitspraken