Laden...

Geldboete voor weigering mondkapje in vliegtuig

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Geldboete voor weigering mondkapje in vliegtuig
Schiphol, 30 juli 2020

De rechtbank Noord-Holland heeft een 30-jarige man uit Italië veroordeeld omdat hij op 24 juni weigerde een mondkapje op te doen in het vliegtuig van Spanje naar Nederland. Hij heeft een geldboete gekregen van 500 euro. Daarvan is 200 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De man vloog met Transavia van Las Palmas naar Schiphol. Ondanks aanwijzingen van de gezagvoerder en het cabinepersoneel weigerde hij meerdere keren zijn mondkapje op te doen. In plaats daarvan ging hij de discussie aan over het nut van de afstandsregels. Het cabinepersoneel kon daardoor minder aandacht besteden aan de veiligheid van de overige passagiers. Op Schiphol werd de man aangehouden en verhoord door de marechaussee.

Onzekere tijden

De rechter neemt het de man ernstig kwalijk dat hij de aanwijzingen van de gezagvoerder niet opvolgde. Voor iedereen zijn het onzekere tijden en gezondheid is een groot goed, vindt de rechter. In een besloten omgeving als in een vliegtuig ben je verplicht te doen wat de gezagvoerder zegt. Dat is niet alleen uit eigenbelang, maar ook in het belang van de medepassagiers, oordeelt de rechter.

Het Openbaar Ministerie had een geldboete geëist van 300 euro.

Uitspraken