Laden...

Gemeente Alkmaar moet aanvraag vergunning voor feest Koningsdag toch in behandeling nemen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gemeente Alkmaar moet aanvraag vergunning voor feest Koningsdag toch in behandeling nemen
Haarlem, 15 april 2022
De gemeente Alkmaar moet de vergunningaanvraag van 15 december 2021 voor het feest Oranje Koningsdag 2022 toch in behandeling nemen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland beslist. De gemeente had de aanvraag buiten behandeling gesteld omdat de aanvraag onvolledig was, maar had de aanvraag tegelijkertijd wel inhoudelijk beoordeeld. De gemeente had dit niet op deze manier mogen doen.

Vergunningaanvraag

Evenementenbureau Eventoz had op 15 december 2021 een vergunning aangevraagd voor een evenement op Koningsdag op de parkeerplaats bij het AFAS Stadion in Alkmaar. Nadat de gemeente Eventoz een aantal keer een deadline had gegeven voor het verstrekken van aanvullende gegevens en Eventoz nieuwe informatie had verstrekt, kwam de gemeente tot de conclusie dat de aanvraag nog steeds niet volledig was. Zo kwam volgens de gemeente uit de aangeleverde gegevens onvoldoende naar voren op welke manier de openbare orde, veiligheid, volksgezondheid en milieu worden gewaarborgd. Als onderbouwing noemde de gemeente onder meer dat het medisch plan niet aangeeft of er evenementenhulpverleners worden ingezet en dat het calamiteitenplan onvoldoende is uitgewerkt. Ook de samenhang tussen de plannen zou ontbreken. Op basis van de aangeleverde stukken was de gemeente van mening dat er geen veilig evenement georganiseerd kan worden.  Daarom besloot de gemeente de aanvraag niet in behandeling te nemen.

Het evenementenbureau heeft bezwaar gemaakt en een voorlopige voorziening gevraagd. Volgens Eventoz is de aanvraag in een te laat stadium buiten behandeling gesteld omdat de beslistermijn was verstreken. Het bureau stelt dat ze nog overleg wilde met de gemeente, maar dat de gemeente dit heeft afgehouden.

Oordeel voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter oordeelt allereerst dat de termijn waarin de gemeente op de vergunningaanvraag moest beslissen, al in de week van 22 februari was verstreken. De gemeente was daardoor niet meer bevoegd om de aanvraag buiten behandeling te stellen. 

Verder heeft de gemeente de vergunningaanvraag wel degelijk inhoudelijk beoordeeld, terwijl ze hem buiten behandeling stelde. Zo geeft de gemeente aan dat ze geen vertrouwen heeft dat het evenementenbureau de veiligheid van bezoekers heeft gewaarborgd omdat de samenhang tussen de verschillende plannen ontbreekt. De afwijzing van de vergunningaanvraag, is dan ook om inhoudelijke redenen gedaan. In die situatie mocht de gemeente de aanvraag niet meer buiten behandeling stellen.

De voorzieningenrechter draagt de gemeente op om alsnog te beslissen op de vergunningaanvraag van Eventoz. Daarbij merkt de rechter op dat het evenementenbureau er niet zonder meer van uit mag gaan dat de vergunning daadwerkelijk alsnog wordt verleend. De gemeente heeft immers aangegeven dat de tot nu toe ingediende plannen nog niet goed op elkaar aansluiten en dat zij meer informatie nodig heeft.

Uitspraken