Laden...

Gevangenisstraf na inrijden op een persoon in Hoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gevangenisstraf na inrijden op een persoon in Hoorn
Alkmaar, 25 januari 2022

De rechtbank Noord-Holland heeft een 29-jarige man veroordeeld die met zijn auto inreed op een persoon. Dit gebeurde op 27 april 2021 in Hoorn. Het slachtoffer raakte licht gewond. De man krijgt 240 dagen gevangenisstraf opgelegd, waarvan 92 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook krijgt hij een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 12 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met eveneens een proeftijd van drie jaar.

Incident

De verdachte en het slachtoffer hadden kort voor het incident een woordenwisseling gehad, zonder noemenswaardige aanleiding. De verdachte heeft het slachtoffer vervolgens klemgereden en er is een vechtpartij ontstaan. Daarna liep de verdachte naar zijn auto en stapte boos in. Op dat moment stond het slachtoffer bij zijn scooter, die op ongeveer anderhalve meter achter de auto stond. De verdachte startte de auto, gaf onverhoeds gas, reed met enige vaart achteruit en raakte de scooter die 7 meter over het wegdek gleed. Ook het slachtoffer kwam ten val en raakte gewond aan zijn knie.  De verdachte reed weg, maar keerde snel weer om. Daarna reed hij nog meerdere malen op een dreigende manier op het wegrennende slachtoffer af.

Volgens de verdachte was het niet de bedoeling om op het slachtoffer in te rijden. Hij wilde alleen de scooter raken, verklaarde hij tijdens de zitting.

Oordeel rechtbank

De verklaring van de verdachte acht de rechtbank ongeloofwaardig. Mede op basis van camerabeelden oordeelt de rechtbank dat de verdachte het slachtoffer moet hebben gezien op het moment dat hij met zijn auto achteruit reed. Volgens de rechtbank mag de verdachte mag van geluk spreken dat het slachtoffer op tijd wist weg te komen, waardoor ernstig letsel is uitgebleven. Het moeten angstige momenten zijn geweest voor het slachtoffer, die meermalen voor de verdachte wegvluchtte.

Bij de strafbepaling houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarentegen is hij eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. De gevangenisstraf wordt deels voorwaardelijk opgelegd, waarbij de verdachte zich aan verschillende voorwaarden moet houden, zoals een contactverbod met het slachtoffer en het volgen van een behandeling voor agressieproblematiek. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 1.800 euro.

Daarnaast moet hij de vier weken gevangenisstraf uitzitten die bij een eerdere veroordeling voorwaardelijk aan hem waren opgelegd, omdat hij in zijn proeftijd de fout in is gegaan.

Uitspraken