Laden...

Gevangenisstraf na schietincident in Groet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gevangenisstraf na schietincident in Groet
Alkmaar, 08 februari 2019

De rechtbank Noord-Holland heeft een 23-jarige man uit Kolhorn veroordeeld tot een gevangenisstraf naar aanleiding van een schietincident in Groet op 18 oktober vorig jaar.

Schietpartij

Op die bewuste dag had de Kolhorner in Groet afgesproken met zijn (althans, dat dacht hij) vriendin. Echter niet de vriendin, maar 4 mannen kwamen opdagen, waarvan 2 meenden ook een relatie met de vrouw te hebben. Tijdens de schermutseling die volgde heeft de Kolhorner met een vuurwapen op 1 van de 4 mannen geschoten. Deze liep ernstig letsel op aan zijn arm. Een van de andere mannen werd door hem bedreigd met het wapen. De rechtbank achtte daarom bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag van de ene man en het bedreigen van de andere man.

Botsing met politieauto

De Kolhorner ging er vervolgens met de auto vandoor, achtervolgd door de inmiddels gealarmeerde politie. Tijdens de achtervolging is hij met zijn auto opzettelijk tegen de politieauto gebotst. Omdat echter niet duidelijk is geworden hoe gevaarlijk de situatie daadwerkelijk was en bovendien niet is gebleken dat het zijn bedoeling was de agenten in de politieauto iets aan te doen, heeft de rechtbank hem vrijgesproken van de poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij de agenten. Wel heeft de rechtbank hem veroordeeld voor het rijden onder invloed van drugs.

Bedreiging vriendin

De rechtbank heeft verder vastgesteld dat de Kolhorner de vriendin dreigende berichten heeft gestuurd via WhatsApp. Ook voor deze bedreiging is hij veroordeeld.

Straf

In totaal heeft de rechtbank een gevangenisstraf van 48 maanden opgelegd, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook is een rijontzegging van 18 maanden opgelegd en moet de Kolhorner de schade van de gewond geraakte man vergoeden. Tot slot heeft de rechtbank ook bepaald dat hij 2 in eerdere strafzaken aan hem opgelegde voorwaardelijke straffen zal moeten ondergaan, namelijk een gevangenisstraf van 2 weken en een rijontzegging van 6 maanden.

Uitspraken