Laden...

Gevangenisstraf voor bij zich hebben van doorgeladen pistool

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gevangenisstraf voor bij zich hebben van doorgeladen pistool
Haarlem, 28 april 2020

Een 33-jarige man is door de politierechter tot 9 maanden gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij op 11 april 2020 op Schiphol een doorgeladen pistool in de trein voorhanden had.

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat de verdachte al vanaf januari 2020 de beschikking over dit wapen had en het ook eerder bij zich heeft gedragen. Volgens hem was dat in verband met zijn eigen veiligheid, omdat hij zich bedreigd voelde. Hij heeft niet willen uitleggen waaruit die mogelijke bedreiging bestond.

Situatie

Het strafbare feit kwam aan het licht toen een oplettende passagier op 11 april 2020 in de trein naar Den Haag/Rotterdam gestommel hoorde en ging kijken wat er aan de hand was. Hij zag toen 2 mannen, onder wie de verdachte, met een pistool spelen. De geluiden die daarbij gemaakt werden, herkende hij als het doorladen van een wapen. Hij is zich wezenloos geschrokken en heeft direct alarm geslagen. Op Schiphol zijn de verdachte en de medepassagier door de Marechaussee gearresteerd. Het wapen is onderzocht en bleek een vuurwapen te zijn.

Beslissing politierechter

De politierechter nam het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij met een doorgeladen pistool in het openbaar reisde. Door in de trein via Schiphol te reizen heeft hij zelf het risico genomen dat hij dit wapen op de luchthaven, een veiligheidsrisicogebied, bij zich had. De politierechter oordeelde dat als zeer ernstig en gevaarlijk, en zag hierin strafverzwarende omstandigheden. Bovendien had het incident heel anders kunnen aflopen. Zij legde hem daarom een gevangenisstraf van 9 maanden op, mede ter afschrikking van anderen. Dit is in lijn met eerdere straffen die door het Hof zijn opgelegd voor soortgelijke gevallen. De officier van justitie had 12 maanden geëist.

Voorlopige hechtenis

Door de rechter-commissaris was de bewaring (begin van de voorlopige hechtenis) bevolen voor 14 dagen. Deze liep tot 29 april 2020. De officier van justitie had daarom vandaag de gevangenhouding van verdachte gevorderd. Die is door de politierechter toegewezen, zodat hij blijft vastzitten, mocht hij in hoger beroep tegen dit vonnis gaan. Er is nog steeds herhalingsgevaar en hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

Een politierechter doet direct mondeling uitspraak. Er is daarom geen schriftelijk vonnis beschikbaar.

Uitspraken