Laden...

Gevangenisstraf voor moord op Coen de Nijs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gevangenisstraf voor moord op Coen de Nijs
Alkmaar, 06 maart 2020

De rechtbank Noord-Holland heeft een 47-jarige man veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf wegens moord. De rechtbank acht bewezen dat de man in 2001 Coen de Nijs van korte afstand in het achterhoofd heeft geschoten.

Cold case

De moord, die op klaarlichte dag in het centrum van Alkmaar tussen het aanwezige publiek plaatsvond, is lange tijd onopgehelderd gebleven. Pas toen de man zichzelf in mei 2019 meldde omdat hij een bekentenis wilde afleggen, is de zogeheten ‘cold case’ opgelost.

Straf

De opgelegde gevangenisstraf is langer dan de vijftien jaar die de officier van justitie heeft geëist. De rechtbank heeft daartoe laten meewegen dat de moord alle kenmerken heeft van een goed voorbereide en kille liquidatie en de man geen openheid van zaken heeft willen geven over de vraag waarom het slachtoffer moest sterven. Voor de nabestaanden van het slachtoffer, die al die jaren in onzekerheid hebben verkeerd over de identiteit van de dader maar ook diens motief, is dit zeer zwaar. De rechtbank heeft daarom ook bepaald dat de man aan één van de nabestaanden een schadevergoeding van enkele duizenden euro’s moet betalen.

Uitspraken