Laden...

Gevangenisstraffen voor schietpartijen centrum Zaandam en bij ZMC

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor schietpartijen centrum Zaandam en bij ZMC
Alkmaar, 24 juli 2019

De rechtszaak ging over de twee schietpartijen op 13 oktober 2018 in Zaandam. Eerst in het uitgaanscentrum aan de Zuiddijk en later bij de EHBO van het Zaans Medisch Centrum (ZMC). De vier verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3, 5, 9 en 2 jaar voor hun betrokkenheid hierbij.

De rechtszaak ging over de twee schietpartijen op 13 oktober 2018 in Zaandam. Eerst in het uitgaanscentrum aan de Zuiddijk en later bij de EHBO van het Zaans Medisch Centrum (ZMC). De vier verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3, 5, 9 en 2 jaar voor hun betrokkenheid hierbij.

Verdachte O.S.: 3 jaar

De rechtbank stelt op basis van camerabeelden en forensisch onderzoek vast dat de 20 jarige O.S. op plaats delict 1 (uitgaanscentrum Zuiddijk) als eerste met een vuurwapen op een slachtoffer heeft geschoten, en dat vervolgens de 27 jarige L.H. op O.S. heeft geschoten. 

Volgens de rechtbank heeft O.S. zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag door van korte afstand met een vuurwapen in de richting van het onderlichaam van het slachtoffer te schieten. Hij heeft tijdens ’een worsteling’ geschoten en was naar eigen zeggen geen geoefend schutter. Hij heeft daarmee bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer daardoor zou komen te overlijden (juridisch gesproken: voorwaardelijk opzet). Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechtbank heeft bij de straftoemeting in beperkte mate ermee rekening gehouden dat O.S. vervolgens zelf slachtoffer is geworden van excessief vuurwapengeweld door L.H. en Giovanni H. Maar O.S. was de aanstichter van het geweld.

Verdachte L.H.: 5 jaar

De rechtbank legt L.H. voor poging doodslag een gevangenisstraf van 5 jaar op. Tegen hem was 8 jaar geëist. L.H.  heeft als reactie op het schieten door O.S. tot twee maal toe met een vuurwapen in de richting van het bovenlichaam van O.S. geschoten, waarbij deze in de buik en de lever is geraakt. Aan de hand van getuigenverklaringen en zijn eigen verklaringen concludeert de rechtbank dat L.H. niet ‘verdedigend’ maar juist ‘aanvallend’ heeft gehandeld. Zijn handelen was namelijk gericht op de confrontatie met O.S. en op de deelname aan het vuurwapengeweld/-gevecht. Dus niet bedoeld om zichzelf of anderen te beschermen tegen het schieten door O.S. Het beroep op noodweer(exces) van de verdediging wordt daarom verworpen. Zijn straf valt hoger uit dan die van O.S. Hij heeft met vol opzet gehandeld en hij heeft levensbedreigend letsel bij O.S. veroorzaakt. Verder moet hij aan O.S. 600,- euro schadevergoeding betalen wegens kapotte kleding en 5000,- euro wegens immateriële schade. Dat is lager dan door O.S. is gevorderd, nu er volgens de rechtbank rekening mee moet worden gehouden dat O.S. het vuurgevecht is begonnen.

Ongecontroleerd bezit van vuurwapens

De rechtbank rekent het beide verdachten zwaar aan dat zij met een schietklaar wapen op de openbare weg rondliepen. Daarmee wordt eens te meer geïllustreerd dat het ongecontroleerde bezit van vuurwapens levensgevaarlijk is.

Verdachten Giovanni H. en Gilano H.: 9 en 2 jaar

De 33 jarige Giovanni H. is met zijn broer, de 24 jarige Gilano H., achter de taxi met O.S. aangereden, naar het ZMC. Daar vond in/bij de ingang de 2e schietpartij plaats. Giovanni H. wordt door de rechtbank tot een gevangenisstraf van 9 jaar veroordeeld, wegens poging moord op O.S. Hij heeft bij het ZMC meerdere keren met een vuurwapen op O.S. geschoten. Tegen hem was 12 jaar geëist. Giovanni H. had de opzet O.S. te doden en heeft met voorbedachte raad gehandeld. De rechtbank vindt zijn verklaring dat hij in een gemoedsopwelling heeft gehandeld, angstig was en zou hebben gedacht dat O.S. bij het ZMC weer zou gaan schieten, niet geloofwaardig.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat niet alleen het slachtoffer doodsangsten heeft uitgestaan, maar ook de mensen in de wachtkamer van het ZMC en het dienstdoende personeel die getuigen waren van de beschieting. Bovendien moesten de Spoedeisende Hulp en de Huisartsenpost tijdelijk worden gesloten waardoor patiënten die acute medische zorg nodig hadden, niet geholpen konden worden.

Tonen van beelden in de media

De rechtbank kan zich vinden in het standpunt van de officier van justitie dat het tonen van de bewegende beelden van de schietpartij bij het ZMC in de media dringend noodzakelijk was voor de opsporing van verdachte. Het beroep op strafvermindering van de verdediging wordt verworpen.

Medeplichtigheid en schadevergoeding

De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is om de 24 jarige Gilano H. voor het samen met zijn broer medeplegen van de poging moord op O.S. te veroordelen, en spreekt hem daarvan vrij. Wel vindt de rechtbank dat hij zijn broer opzettelijk behulpzaam is geweest, door bij het ZMC de taxichauffeur die O.S. naar het ziekenhuis had vervoerd en Giovanni H. op afstand probeerde te houden, weg te duwen. Hierdoor werd het voor Giovanni H. gemakkelijker op O.S. te schieten. Gilano H. wordt wegens medeplichtigheid veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

Giovanni H. en Gilano H. moeten aan O.S. een schadevergoeding van 10.000,- euro betalen wegens immateriële schade. Daarbij is in aanmerking genomen dat het slachtoffer heeft gevreesd voor zijn leven, een spoedoperatie heeft moeten ondergaan, dat hij nog veel pijn en hinder ondervindt en ontsierende littekens zal houden.

Uitspraken