Laden...

(Jeugd)detentie, taakstraffen en gedeeltelijke vrijspraak voor oplichting ouderen door babbeltrucs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > (Jeugd)detentie, taakstraffen en gedeeltelijke vrijspraak voor oplichting ouderen door babbeltrucs
Haarlem, 29 oktober 2020

De rechtbank Noord-Holland heeft twee minderjarigen en twee jonge mannen veroordeeld tot (jeugd)detentie en taakstraffen. De mannen hebben zich in het voorjaar van dit jaar op verschillende plaatsen in Noord-Holland schuldig gemaakt aan oplichting van oudere slachtoffers. Daarbij zijn grote geldbedragen van de slachtoffers gestolen. Een vijfde verdachte is vrijgesproken.

Babbeltruc

Zeker 16 slachtoffers werden opgelicht voor honderden tot een paar duizend euro. De babbeltrucs vonden onder meer plaats in Haarlem, Krommenie, Uithoorn en Bloemendaal. Door de verdachten werd telefonisch contact opgenomen met de beoogde slachtoffers. De slachtoffers waren tussen de 69 en 92 jaar, en mede kwetsbaar vanwege de eerste golf van het coronavirus. Tijdens het telefoongesprek deden verdachten zich voor als een medewerker van PostNL en werd het slachtoffer verteld dat er een pakket voor hem was dat aan huis bezorgd kon worden voor één euro.

Nadat het slachtoffer hiermee had ingestemd, werd er door een persoon bij het slachtoffer aangebeld die zich voordeed als bezorger van PostNL die het pakket kwam bezorgen. De betaling van de euro kon alleen via pinbetaling worden gedaan. Het slachtoffer moest zijn bankpas tegen het pinapparaat, in feite een telefoontoestel, van de bezorger houden en de pincode intoetsen. De bezorger wisselde vervolgens ongezien de bankpas van het slachtoffer voor een andere bankpas. Met de bankpas van de slachtoffers werd vervolgens geld opgenomen van hun bankrekening. In enkele gevallen werden met de bankpassen ook betalingen in winkels gedaan.

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt bewezen dat verdachten nauw en bewust hebben samengewerkt bij het uitvoeren van de oplichting en de daarop volgende pintransacties met de gestolen bankpassen.

De rechtbank heeft bij de strafoplegging meegewogen dat verdachten misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen dat zij bij de slachtoffers hebben gewonnen. Er is bewust gekozen voor ouderen. Deze kwetsbare personen zijn, en zeker ten tijde van het coronavirus, afhankelijk van anderen en genoodzaakt op anderen te vertrouwen. Verdachten hebben van deze kwetsbaarheid grof misbruik gemaakt. Daarnaast heeft de oplichting bij de slachtoffers thuis plaatsgevonden, de plek waar je je veilig zou moeten voelen. De rechtbank rekent verdachten dit zwaar aan.

Straffen

De 19-jarige man is volgens het volwassen strafrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Daarvan zijn 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Tijdens zijn proeftijd is hij verplicht zich te laten begeleiden door de reclassering. Verder heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat hij eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten, dat hij een coördinerende rol heeft vervuld en dat hij amper openheid van zaken heeft gegeven, wat op een berekenende houding wijst.

De rechtbank heeft zowel de 17-jarige als de 18-jarige, die minderjarig was tijdens het merendeel van de gepleegde feiten, veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke jeugddetentie van 3 maanden, met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank heeft hen ook een werkstraf van 200 uur opgelegd. Bij hen is door de rechtbank rekening gehouden met het feit dat beiden geen coördinerende, maar slechts een uitvoerende rol hebben gehad. Ook vindt de rechtbank het positief dat zij openheid van zaken hebben gegeven en verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun daden.

Aan de vierde jongen, ook 17 jaar, heeft de rechtbank een werkstraf van 80 uur opgelegd. Ook hij heeft een uitvoerende rol gehad en heeft openheid van zaken gegeven. Ook hij had geen strafblad. Hij was betrokken bij één oplichting en pintransactie en een poging daartoe.

De vijfde verdachte is vrijgesproken omdat de door de aangevers opgegeven signalementen zo algemeen zijn dat niet kan worden bewezen dat deze verdachte betrokken is geweest bij de drie strafbare feiten waarvan hij beschuldigd werd.

Schadevergoeding

Het merendeel van de slachtoffers heeft de schade vergoed gekregen van hun bank. Van één slachtoffer heeft de rechtbank de vordering tot schadevergoeding toegewezen.

Uitspraken