Laden...

Jeugddetentie voor babbeltrucs en diefstal met geweld Haarlem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Jeugddetentie voor babbeltrucs en diefstal met geweld Haarlem
Haarlem, 16 oktober 2023

De rechtbank Noord-Holland heeft een 20-jarige man veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling, diefstal met geweld en oplichting. Hij kwam woningen binnen door zich voor te doen als bankmedewerker en mishandelde daarbij in januari 2023 een 82-jarige bewoner in Haarlem-Noord. Hij is veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie, waarvan 52 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 180 uur. 

Geweld in woning

Op 11 januari 2023 werd een echtpaar op leeftijd in Haarlem-Noord gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die zei dat er fraude was gepleegd met hun bankrekening en dat er iemand zou komen om te helpen met het installeren van een virusscanner. De verdachte ging vervolgens naar de woning van het echtpaar en deed zich eveneens voor als bankmedewerker. In de woning wilde hij cash meenemen, zogenaamd om in de kluis van de bank te leggen, en wilde hij de bankpassen meenemen van zijn slachtoffers. Toen zij doorkregen dat ze vermoedelijk werden opgelicht, ontstond in de gang een worsteling met de 82-jarige bewoner, die door verdachte is geslagen en tegen het hoofd geschopt. Uiteindelijk is de verdachte vertrokken met 3.950 euro cash.

De verdachte heeft eerder in de periode van 11 november 2022 tot en met 4 januari 2023 ook al negen keer met babbeltrucs bij oudere mensen hun bankpas en pincode afhandig gemaakt en telkens op die manier geld van ze gestolen. Tijdens de zitting heeft de verdachte de feiten voor een groot deel bekend.

Jeugdstrafrecht

Het openbaar ministerie stelt dat er sprake is van poging tot doodslag en vraagt 18 maanden jeugddetentie. Hoewel de verdachte net 20 was, vindt de officier van justitie dat het jeugdstrafrecht moet worden toegepast. Dit op advies van de reclassering die in een psychologisch rapport aangeeft dat bij verdachte sprake is van een stoornis (autisme), waardoor hij kwetsbaar is voor beïnvloeding. Hij handelt daardoor zonder na te denken en kan de risico's van zijn handelen nauwelijks inschatten. 

Oordeel rechtbank

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte zich in zeer korte tijd schuldig heeft gemaakt aan een groot aantal strafbare feiten: diefstal met geweld, negenmaal diefstal van geld, oplichting en een poging daartoe. Bij één van die diefstallen heeft hij ook ernstig geweld gebruikt. Anders dan het openbaar ministerie, ziet de rechtbank onvoldoende aanknopingspunten in het dossier voor poging tot doodslag en spreekt de verdachte daarvan vrij.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij een groot aantal oudere, kwetsbare mensen tot slachtoffer heeft gemaakt. Hij heeft daarbij alleen oog gehad voor zijn eigen financiële gewin en zich totaal niet bekommerd om de gevolgen voor de slachtoffers.

De rechtbank vindt de man verminderd toerekeningsvatbaar en volgt het advies van de reclassering om het jeugdstrafrecht toe te passen. Hij krijgt acht maanden jeugddetentie, waarvan 52 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank weegt mee dat de verdachte niet eerder voor een strafbaar feit is veroordeeld en dat de voorlopige hechtenis hem extra zwaar heeft getroffen, omdat hij in detentie tweemaal is mishandeld.

Vanwege het leed en fysieke letsel dat hij de slachtoffers heeft toegebracht, legt de rechtbank ook een onvoorwaardelijke taakstraf van 180 uur op. Ten slotte moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffers.

Uitspraken