Laden...

Jeugddetentie voor drie jongeren na beroving met steekpartij Castricum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Jeugddetentie voor drie jongeren na beroving met steekpartij Castricum
Alkmaar, 10 december 2020

De rechtbank Noord-Holland heeft drie jongens veroordeeld tot 240, 200 en 180 dagen jeugddetentie voor het plegen van een ‘ripdeal’ op 16 juni dit jaar bij het station van Castricum. Twee van hen waren toen 17 jaar oud, de derde was 15. Een deel van de celstraffen is voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Steekpartij

De verdachten deden alsof ze hasj wilden kopen van een 18-jarige Castricummer, maar zijn zonder te betalen weggelopen met de drugs. Toen het slachtoffer achter de drie aanliep, is hij meerdere malen gestoken met een mes. Het slachtoffer liep wonden op aan zijn rug en arm en heeft geld moeten afstaan. De buit betrof een kleine hoeveelheid hasj, de scooter van het slachtoffer en een geldbedrag van 3 euro.

Bij een van de 17-jarigen is bewezen dat hij het slachtoffer heeft gestoken met een mes. Hij heeft de 240 dagen jeugddetentie gekregen. De twee anderen zijn medeverantwoordelijk voor het gebruikte geweld, hoewel niet is vastgesteld dat zij zelf hebben gestoken. De tweede 17-jarige heeft naast de 200 dagen jeugddetentie, ook een taakstraf van 60 uur opgelegd gekregen. De 15-jarige is naast de 180 dagen jeugddetentie, ook veroordeeld tot een leerstraf om inzicht te krijgen in de gevolgen van zijn handelingen.

Ernstige gevolgen

Volgens de rechtbank hebben de jongens zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstig feit. Zij hebben drugs en geld willen bemachtigen en hebben geen enkele rekening gehouden met de belangen en gevoelens van het slachtoffer. Op de zitting bleek dat hij nog altijd lichamelijke en psychische klachten heeft. Door de littekens van de steekwonden zal hij nog lang worden herinnerd aan wat er is gebeurd.

Een gebeurtenis als dit is niet alleen traumatiserend voor het slachtoffer, maar veroorzaakt ook grote onrust in de samenleving. In dit geval speelt daarbij een rol dat de drie verdachten cliënt waren van de JeugdzorgPlus-locatie Horizon Antonius in Bakkum. Zij hadden ten tijde van het plegen van het strafbare feit in die gesloten instelling aanwezig moeten zijn. Op Facebook ontstond destijds beroering nadat een familielid van het slachtoffer hierover haar zorgen had geuit. De jongeren wonen inmiddels in andere instellingen.

Straffen

Alle drie de verdachten zijn onderzocht door een psycholoog. Die heeft vastgesteld dat zij aan diverse stoornissen lijden waarvoor behandeling nodig is. De rechtbank vindt de 17-jarige jongen die heeft gestoken met een mes om deze reden verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft daarmee rekening gehouden in het bepalen van de straf.

Omdat de verdachten voor de behandeling van hun strafzaak al een tijd in voorlopige hechtenis hebben gezeten, hoeven zij na de uitspraak niet meer terug in detentie. Zij hebben sinds het strafbare feit onder stevig toezicht positieve vorderingen gemaakt. De rechtbank vindt het belangrijk dat die niet worden doorkruist.

Tijdens hun proeftijd zijn de jongeren verplicht zich te laten begeleiden door jeugdreclassering en de regels van hulpverleningstrajecten en behandelaars te volgen. Ook mogen zij geen contact meer hebben met elkaar. De rechtbank heeft daarnaast bepaald dat de daders een bedrag van 5.585,18 euro aan het slachtoffer moeten betalen aan schadevergoeding.

Uitspraken