Laden...

Man die agent met auto meesleepte veroordeeld voor poging tot doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Man die agent met auto meesleepte veroordeeld voor poging tot doodslag
Alkmaar, 25 januari 2024

De rechtbank Noord-Holland heeft een man die een agent meesleepte met zijn auto een celstraf van 2 jaar opgelegd. Ook krijgt hij een rijontzegging van 2 jaar en moet hij de agent een schadevergoeding betalen van 4.500 euro. 

Vastgehouden en toch weggereden

De verdachte werd aangehouden omdat hij zich enkele dagen daarvoor bij de politie had geïdentificeerd met een paspoort dat niet van hem bleek te zijn. Tijdens zijn aanhouding reed hij alsnog met zijn auto weg, terwijl hij door een politieagent werd vastgehouden. De politieagent kwam daardoor ten val maar hield zich vast aan de jas van de man en werd aan de auto hangend meegesleept. De verdachte ging steeds harder rijden (tot 60 kilometer per uur) en sloeg de politieagent daarbij een aantal keer in zijn gezicht. De agent heeft herhaaldelijk geroepen dat de verdachte moest stoppen, maar daar luisterde de man niet naar. Hierdoor is de politieagent ruim 220 meter met zijn onderlichaam over het asfalt meegesleurd. Uiteindelijk heeft de politieagent zich bij het loslaten afgezet tegen de man om niet onder het voertuig te komen. Het slachtoffer heeft doodsangsten uitgestaan.

Oordeel rechtbank

De verdachte heeft de reële kans voor lief genomen dat de agent met hoge snelheid met zijn hoofd tegen het asfalt zou slaan en daardoor zou overlijden, of dat hij zou worden overreden met dodelijke afloop. Naar het oordeel van de rechtbank is daarmee een poging tot doodslag bewezen.

Om uit handen van de politie te blijven heeft de man zich nietsontziend gedragen. Hij heeft daarbij geen rekening gehouden met de mogelijke (dodelijke) gevolgen voor het slachtoffer. Zelfs het meermaals hard schreeuwen en smeken van het slachtoffer om te stoppen bracht hem niet tot inkeer. Dat het slachtoffer er slechts relatief licht fysiek letsel aan heeft overgehouden is zeker niet te danken aan de handelwijze van de verdachte, maar aan het moedige en doortastende optreden van de politieagent.

De rechtbank legt de man 2 jaar gevangenisstraf op voor de poging tot doodslag en identiteitsfraude. Ook moet hij de agent 4.500 euro schadevergoeding betalen.

Uitspraken