Laden...

Man krijgt 14 maanden cel na verduistering 7900 iPhones

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Man krijgt 14 maanden cel na verduistering 7900 iPhones
Haarlem, 12 februari 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft een 45-jarige man veroordeeld voor het stelen van 7900 iPhones die een totale verkoopwaarde hebben van ruim 5 miljoen euro. De man verklaarde dat hij als vrachtwagenchauffeur was overvallen op een bedrijfsterrein op Schiphol, maar dat vindt de rechtbank niet geloofwaardig. Hij heeft een gevangenisstraf van 14 maanden opgelegd gekregen.

Incident

Het incident gebeurde op 14 augustus 2018. De verdachte haalde als vrachtwagenchauffeur een partij iPhones op bij een bedrijf op Schiphol om ze te vervoeren naar een ander bedrijf op Schiphol. De eindbestemming werd alleen niet bereikt. De verdachte belde ruim twee uur na zijn vertrek op Schiphol naar de marechaussee en zei dat hij was beroofd. De vrachtwagen werd tien dagen later in de nacht in brand aangetroffen langs een weg in de gemeente Alphen aan den Rijn. De lading telefoons was niet meer aanwezig.

Volgens de verdachte was hij rond zijn geplande vertrek op Schiphol bij zijn vrachtwagen aangesproken door een onbekende persoon. Die zou hem onder bedreiging van een steekwapen hebben gedwongen in te stappen en samen weg te rijden. Direct na de slagbomen zouden de verdachte en overvaller rechtsaf zijn geslagen. Nog geen tien meter later had de verdachte moeten stoppen omdat een personenauto op de weg stond. Hij zou vervolgens uit de vrachtwagen zijn getrokken, vast zijn gebonden en in de kofferbak van de auto zijn gelegd. Na enige tijd te hebben gereden, werd de verdachte uit de kofferbak gehaald en in een maisveld afgezet. De verdachte zou heel lang zijn gaan lopen, onder meer langs het pand van het bedrijf waar hij de telefoons had moeten afleveren. Toen hij een provinciale weg overstak, is hij gezien door een collega-chauffeur en naar de loods van het bedrijf gebracht.

Camerabeelden

Naar aanleiding van de verklaring van de verdachte zijn camerabeelden opgevraagd. Die laten een ander beeld zien. Zo is niet te zien dat de verdachte bij zijn vertrek wordt benaderd door een ander persoon of dat er iemand anders naast hem in de vrachtwagen zat. Ook is er geen bewijs dat de verdachte naar rechts was afgeslagen nadat hij de slagbomen passeerde. Eveneens is er op camerabeelden niet te zien dat hij langs het pand heeft gelopen van het bedrijf waar hij de telefoons had moeten afleveren. Uit zijn telefoon blijkt dat hij kort na vertrek een bericht heeft gestuurd naar iemand waarin hij vertelde dat hij met de vrachtwagen op de afgesproken plek stond. De rechtbank concludeert daarom dat er geen overval heeft plaatsgevonden zoals de verdachte had verklaard. De verdachte heeft zijn verklaring later weliswaar op enkele punten gewijzigd, maar ook dat vindt de rechtbank niet geloofwaardig.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte valse aangifte heeft gedaan om verduistering van de telefoons te verhullen. Dat rekent de rechtbank hem zwaar aan. Hij heeft het vertrouwen dat in hem werd gesteld vanwege zijn beroep als vrachtwagenchauffeur, ernstig geschaad. Met zijn gedrag heeft de verdachte aangetoond geen respect te hebben voor anderen en hun eigendommen. Hij heeft enkel uit eigen financieel gewin gehandeld. De rechtbank vindt in beginsel een celstraf van 15 maanden passend. Maar omdat het incident al een tijd geleden heeft plaatsgevonden en de redelijke termijn is overschreden, wordt de straf gematigd tot 14 maanden.

Uitspraken