Laden...

Man krijgt celstraf voor autorit waarbij passagier verongelukte in Opmeer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Man krijgt celstraf voor autorit waarbij passagier verongelukte in Opmeer
Haarlem, 26 september 2024

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 25-jarige man voor het veroorzaken van een verkeersongeluk waarbij zijn passagier overleed. Voor dit zeer onvoorzichtige rijgedrag krijgt de man tien maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook mag hij drie jaar lang geen motorvoertuig besturen en moet hij ruim 143.000 euro schadevergoeding betalen.

Autorit met fatale afloop

De verdachte reed op 22 april 2023 's avonds samen met zijn passagier op de Opmeerderweg in Opmeer, in een Toyota MR2. De passagier had interesse om deze auto van hem te kopen, en tijdens een gezamenlijke rit trok de verdachte na een bocht op naar ongeveer 110 kilometer per uur, terwijl 60 de maximale snelheid was. De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij dat deed om het geluid van de uitlaat te laten horen. Ook heeft hij naar links en rechts gestuurd, om de aanpassingen van de veringen van de auto te laten voelen. Op camerabeelden vanuit de auto is te zien dat de verdachte, vlak voor het moment van het ongeval, een ruk aan zijn stuur gaf waardoor het voertuig naar het midden van de rijbaan bewoog. Vervolgens maakte de verdachte hevige stuurbewegingen waardoor de auto van links naar rechts over de rijbaan ging. Uiteindelijk verloor hij de macht over het stuur en is hij met hoge snelheid tegen twee bomen in de berm gebotst. Zijn passagier liep daarbij ernstig lichamelijk letsel op en overleed vijf dagen later aan zijn verwondingen.

Oordeel van de rechtbank

De verdachte heeft een zeer ernstig verkeersongeluk veroorzaakt. De rechtbank neemt de verdachte zijn zeer onverantwoorde rijgedrag heel erg kwalijk, mede gelet op de ernstige gevolgen daarvan. Op de Opmeerderweg is een maximale snelheid van 60 kilometer per uur toegestaan. Dat is niet zonder reden, want het is een smalle weg zonder uitwijkmogelijkheden met aan beide kanten een rij bomen en een sloot. De verdachte kende deze verkeerssituatie. Toch reed hij harder dan 110 kilometer per uur en gaf hij een ruk aan het stuur, waardoor hij de macht over de auto verloor. De verdachte maakte de onnodige stuurbeweging, terwijl hij wist dat deze auto heel direct reageerde op stuurbewegingen en de auto daardoor kon uitbreken. Hij had daarom extra voorzichtig moeten doen. Daarbij komt dat de verdachte beroepschauffeur is en diverse slip- en driftcursussen heeft gedaan en tijdens die cursussen niet eerder dergelijke manoeuvres met zo'n hoge snelheid heeft uitgevoerd.

Onherstelbaar leed

De gevolgen van het ongeval hebben diep en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van de passagier van verdachte. Zij moeten leren leven met het verlies van hun dierbare. Zijn partner, moeder en broer hebben tijdens de zitting indringend beschreven hoe moeilijk zij het nog altijd hebben met het verlies. De rechtbank weet dat geen enkele straf dit enorme verdriet weg kan nemen bij de nabestaanden. De rechtbank moet een straf opleggen die past bij het verwijt dat de verdachte kan worden gemaakt, waarbij niet uit het oog moet worden verloren dat hij de gevolgen van zijn rijgedrag nooit heeft gewild en het ongeval voor hem ook grote consequenties heeft.

Schadevergoeding

Naar het oordeel van de rechtbank kan niet worden volstaan met oplegging van een taakstraf in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf, zoals de verdediging bepleitte. Gezien de aard en de ernst van de feiten en omdat de verdachte eerder voor een grote snelheidsovertreding is veroordeeld, vindt de rechtbank tien maanden gevangenisstraf passend, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast mag hij drie jaar geen motorrijtuigen besturen, met aftrek van de tijd dat het rijbewijs al was ingevorderd. Aan de ouders, broer en partner van het slachtoffer moet de verdachte in totaal ruim 143.000 euro schadevergoeding betalen, waarvan het grootste deel shock- en affectieschade is.

Uitspraken