Laden...

Man veroordeeld voor poging tot sextortion via gehackte Snapchat-accounts

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Man veroordeeld voor poging tot sextortion via gehackte Snapchat-accounts
Alkmaar, 29 juni 2023

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een destijds 18-jarige man voor poging tot sextortion in april en mei 2020. Door het hacken van Snapchat-accounts van jonge slachtoffers kreeg hij toegang tot pikante foto's en video's. Hij dreigde deze openbaar te maken als zij niet nog meer pikante afbeeldingen zouden sturen of geld zouden betalen. Geen van de slachtoffers heeft hieraan gevolg gegeven, waardoor het tot een poging beperkt is gebleven. Wel heeft de verdachte afbeeldingen van een aantal slachtoffers verspreid en slachtoffers zijn dierbare herinneringen kwijtgeraakt doordat zij niet meer bij hun account kunnen. De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf van 44 dagen op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf uitvoeren van 240 uur. Ook moet hij een flink aantal slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Snapchat

De verdachte heeft in een periode van krap twee maanden 29 Snapchat-accounts van jonge slachtoffers overgenomen met een phishing-link. Hij deed dat door valse Snapchat-berichten naar de slachtoffers te sturen, waarin zij op een link moesten klikken. Zo werden zij naar een valse phishing-website geleid om vervolgens hun Snapchat-inloggegevens in te voeren. Hierdoor kreeg de verdachte toegang tot hun Snapchat-account en de gegevens die zich daarop bevonden, waaronder pikante privéfoto's en -video's. Hij wijzigde de gegevens waardoor de slachtoffers niet meer bij hun eigen account konden.

Vervolgens dwong de verdachte een aantal minderjarige meisjes, jonge vrouwen en een minderjarige jongen om naaktmateriaal of geld te sturen. Hij dreigde de slachtoffers dat ze anders hun Snapchat-account met herinneringen definitief kwijt zouden raken of dat hij pikant beeldmateriaal openbaar zou maken. Omdat geen van de slachtoffers hieraan gevolg heeft gegeven, plaatste de verdachte in meerdere gevallen ook daadwerkelijk beeldmateriaal op Snapchat-accounts van slachtoffers en verzond dit aan hun contacten. Hierdoor is dit beeldmateriaal voor familie, vrienden of collega's van deze slachtoffers zichtbaar geweest.

Naast de poging tot sextortion heeft de verdachte een poging gedaan om een verboden vuurwapen aan te schaffen en was hij in het bezit van kinderpornografisch materiaal.

Oordeel rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan zeer ernstige strafbare feiten. Uit de vorderingen en de schriftelijke slachtofferverklaringen blijkt op indringende wijze de impact van het handelen van de verdachte op de slachtoffers. Meerdere slachtoffers hebben aangegeven dat zij kampen met gevoelens van angst, onzekerheid en schaamte. Ook hebben slachtoffers aangegeven dat zij niet meer over straat of naar school durfden en zijn meerdere slachtoffers hun dierbare herinneringen blijvend kwijtgeraakt. 

De verdachte heeft direct na zijn aanhouding verantwoordelijkheid genomen door openheid van zaken te geven en mee te werken aan het onderzoek. Op zitting bleek dat hij inmiddels het schadelijke inziet van zijn handelen en stelde hij zich berouwvol op naar de slachtoffers. Tijdens de (langdurige) schorsing van de voorlopige hechtenis hield hij zich aan alle voorwaarden en rondde hij de opgelegde behandeling succesvol af. Hij heeft zijn leven inmiddels op orde en de kans op herhaling is laag. 

De rechtbank houdt er rekening mee dat de zaak erg lang op zich heeft laten wachten en dat de verdachte tijdens de strafbare feiten pas 18 jaar was. Alles afwegend vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 44 dagen passend. Dit is gelijk aan de periode die de verdachte in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf. Verder moet hij aan 14 slachtoffers een schadevergoeding betalen van 1.500 euro per persoon.

Uitspraken