Laden...

Motorclub Hardliners verboden en ontbonden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Motorclub Hardliners verboden en ontbonden
Haarlem, 08 maart 2024

De rechtbank Noord-Holland verbiedt en ontbindt motorclub Hardliners MC en de chapters van de club. De bestuurders van de vereniging krijgen een bestuursverbod voor 3 jaar. 

Strafbare feiten

Hardliners MC is een Nederlandse motorclub die in mei 2019 vanuit de gevangenis in Zaanstad is opgericht. De club bestaat onder meer uit ex-leden van inmiddels verboden motorcycleclubs zoals de Hells Angels. In oktober 2021 had Hardliners MC 22 chapters (afdelingen).

Het Openbaar Ministerie verzoekt Hardliners MC verboden te verklaren en te ontbinden, omdat de leden betrokken zijn bij het plegen van een groot aantal strafbare feiten, waaronder het plegen van aanslagen met explosieven, brandstichting, mishandeling, bedreiging, intimidatie en vuurwapenbezit.

Oordeel van de rechtbank

Om te beoordelen of de Hardliners in strijd handelen met de openbare orde, is de organisatie en cultuur van Hardliners MC van belang. Uit het verzoekschrift van het Openbaar Ministerie komt naar het oordeel van de rechtbank het beeld naar voren van een hechte en gesloten organisatie waarbij loyaliteit aan Hardliners MC voorop staat. Het is een cultuur waarin het plegen van strafbare feiten niet alleen wordt gedoogd, maar zelfs gestimuleerd, vergemakkelijkt en opgedragen. De rechtbank stelt op basis van deze (door Hardliners MC niet weersproken) incidenten vast dat de werkzaamheid van Hardliners MC in strijd is met de openbare orde in de zin van art 2:20 BW. De rechtbank verklaart Hardliners MC daarom verboden.

Het verbod treft ook de chapters, omdat deze niet als zelfstandige verenigingen kunnen worden aangemerkt. De feitelijke bestuurders krijgen een bestuursverbod voor 3 jaar. Daarnaast gebiedt de rechtbank Hardliners MC om al haar activiteiten per direct te staken. Als ze dat niet doen, moeten ze een dwangsom van 1.000 euro per dag betalen.

Uitspraken