Laden...

Op de rol: 'Hij legde zomaar zijn hand op haar reet'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Op de rol: 'Hij legde zomaar zijn hand op haar reet'
Alkmaar, 24 juni 2020

Op 6 en 7 juli strijkt het oer-Hollandse meezingfeest van RADIONL neer op de ijsbaan ‘t Kruis in Heerhugowaard. Hoogtepunt van de zomertoer is een optreden van Jan Keizer en Anny Schilder (BZN). Ruud (27) en Ronald (29) uit Anna Paulowna houden van het vaderlandse levenslied en stappen op de laatste dag van het festival met hun vriend Ferry* op de bus. Aldaar gearriveerd, mogen ze de ijsbaan niet op, want ze hebben bier meegenomen. Geen zorg, de blikjes slaan ze voor de poort achterover. De zoveelste biertjes.

Er volgen er meer op het festivalterrein– zo’n 20 de man, schat Ferry. En ze blowen wat. ‘Het was een gezellige dag’, meent getuige Ferry in zaal 4 van het Alkmaarse gerechtsgebouw. Een paar tienermeiden denken daar anders over. Ruud en Ronald zijn vervelend en zeer handtastelijk. Een meisje moet mee naar huis en naar bed. ‘Hij wil alleen maar neuken’, zegt Ronald over Ruud. Het drietal wordt van het terrein verwijderd. ‘Lekkere maten heb jij’, bijt een bewaker Ferry toe. Daarmee is het nog niet voorbij, want de meiden lopen voorbij de poort naar de politie en doen later aangifte van aanranding. Mee naar het politiebureau. Bijna 1 jaar later zitten ze voor de Alkmaarse politierechter.

Biertjes

‘Tegen de politie hebt u gezegd dat u niets had gedronken, terwijl uw vriend Ferry net onder ede heeft verklaard dat u zo’n 20 biertjes op had’, informeert politierechter Van Beek bij Ronald. ‘Ik had voorwaardelijk en ik mocht niet meer drinken. Daarom heb ik gezegd dat ik niets op had’, reageert Ronald geïrriteerd. Ronald is een driftkikker en wordt verschillende keren door zijn advocaat tot rust gemaand. ‘Op het terrein bietste een groepje geld voor drank. Wij kwamen voor de muziek en de gezelligheid. Ik denk dat de 2 meiden in die groep zaten en dat ze boos zijn geworden dat ze moesten wieberen, maar dat weet ik niet zeker’, zegt Ferry. ‘Ik had geen idee waarom we het festivalterrein werden afgeschopt.’

Billen

Ze deden niets onfatsoenlijks op het festivalterrein, vinden ook Ruud en Ronald. Tientallen biertjes of niet, ze weten heel goed dat ze de meiden (17 en 18) niet in hun billen en borsten hebben gegrepen of onwelvoeglijke taal hebben uitgeslagen. ‘Ik zou niet weten hoe die meiden eruit zien’, zegt Ruud. ‘Dat u zich niets herinnert van de meisjes heeft niet te maken met uw drankinname op die dag?’, vraagt de politierechter. Heeft er niets mee te maken, zeggen de vrienden in koor. ‘Ook als ik veel heb gedronken, zou ik dat nog weten. Ik heb nooit dat ik niets meer weet. Ik word ook niet vervelend als ik heb gedronken’, zegt Ruud. ‘Bij mij loopt het slechter af als ik veel heb gedronken, maar ik weet nog goed dat er niets is gebeurd’, zegt Ronald.

Boos

Twee zussen en een vriendin zeggen dat er wèl wat is gebeurd. De 2 vrienden uit Anna Pauwlona hebben aan hun borsten, billen en schaamstreek gezeten. Ruud bij 1 meisje, Ronald bij 2. De politierechter haalt het politierapport erbij. ‘Een meisje zegt dat ze werd aangesproken door 2 mannen. Eerst deden ze normaal, maar toen vroegen ze of ze meeging naar huis. Ze begonnen opeens over neuken, zegt het meisje.’ ‘Zo’n gesprek voer ik nooit’, reageert Ronald boos. ‘Even rustig’, maant raadsman Kaaij zijn licht ontvlambare cliënt. De rechter vervolgt uit het politieverslag: ‘Opeens stonden ze achter ons. De mijnheer met de mintgroene trui (ze bedoelt Ronald, red.) pakte mijn zus bij haar billen. Ze zijn toen door een beveiliger van het terrein gezet. Ze waren heel erg boos. Ik had er genoeg van en we zijn naar de politie gelopen.’

Getuige

Ruud en Ronald hebben zich misdragen en de 2 meiden aangerand. Officier van justitie Peters weet het zeker. Niet alleen omdat de meisjes dat geloofwaardig hebben verklaard en geen enkele reden hebben om te liegen, maar ook omdat de beveiliger een verklaring heeft afgelegd en een vriend getuige was. ‘De eerste keer zegt deze vriend eerlijk dat hij niets heeft gezien, maar later ziet hij dat 1 van de vrienden achter zijn vriendin staat. “Hij legde zomaar zijn hand op haar reet. Ze dacht dat ik het was en ze gaf mij een kus. Ik duwde die man weg.” Hij ondersteunt op cruciale punten de verklaring van de meiden, aldus de officier. Bij de politie zei Ronald nog dat hij het meisje ‘misschien een tik op haar reet’ had gegeven, en vandaag weet hij daar niets van, aldus officier Peters. Ruud verdient voor de aanranding 80 uur werkstraf en 3 weken voorwaardelijke celstraf; Ronald 120 uur en 4 weken voorwaardelijk. En de meiden zouden ieder 350 euro schadevergoeding moeten krijgen.

Gesodemieter

De vriend van 1 van de meiden zag eerst niets van de vermeende handtastelijkheden, en kon later niets gezien hebben, meent raadsman Kaaij. ‘Hij stond náást zijn vriendin. Dan kun je niet zien dat mijn cliënt achter haar ‘zomaar zijn hand op haar reet’ legt. Hij heeft het gehoord en niet gezien.’ Het lijkt er volgens de advocaat op dat de 2 meiden die aangifte hebben gedaan, in de groep zaten die eerder op de festivalterrein geld bietste bij Ronald, Ruud en Ferry. ‘Dat er gesodemieter was, dat is duidelijk, want de heren waren niet gediend van dat gebiets. Vanuit de groep werd kanker geroepen, en de meiden nemen dat woord later ook gemakkelijk in de mond.’ En waarom zijn die meiden hier vandaag niet, wil raadsman Kaaij weten.

DNA

Raadsman Kaaij is er ‘vooral van overtuigd’ dat Ruud en Ronald de meiden niet hebben aangerand, omdat DNA-onderzoek niets heeft opgeleverd. ‘De kleding van de dames is gelijk ingeleverd bij de politie en daar had DNA van de 2 heren op moeten zitten; en dat was niet zo.’ Dat er geen DNA van Ruud en Ronald op de kleding van de meiden zit, wil niet zeggen dat het tweetal hen niet heeft aangerand, reageert officier van justitie Peters. ‘Of DNA blijft vastzitten kan te maken hebben met het type kleiding. Was het glad, was het van stof? Hoe hard is er geknepen?’ ‘Het kan, alles kan, maar er is meer voor nodig om tot een veroordeling van mijn cliënten te komen’, besluit raadsman Kaaij.

Drank

Politierechter Van Beek heeft 5 minuten nodig om tot een oordeel te komen, maar als Ruud en Ronald op de gang nog dachten dat dat een goed teken was, dan hebben ze het mis. De Alkmaarse politierechter is ervan overtuigd dat Ruud en Ronald de 2 meiden hebben aangerand. De (getuige)verklaringen zijn geloofwaardig en consequent, aldus rechter Van de Beek. ‘U bent met zoveel drank op gewoon te makkelijk geweest en u hebt grensoverschrijdend gedrag vertoond. U bent veel te ver gegaan. U hoort niet aan meisjes te komen als ze daar niet van gediend zijn.’ Dat er geen DNA van de vrienden is gevonden, zegt ook volgens de politierechter niets. Ruud krijgt een werkstraf van 100 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Ronald krijgt een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken. De vrienden moeten de meiden elk 350 euro betalen. ‘Dat heb ik niet’, besluit Ronald – weer boos.

* Dit zijn niet hun echte namen.

Uitspraken