Laden...

Rechter wijst vorderingen gemeente Opmeer en JimpyPlay af na toezegging De Weyver

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Rechter wijst vorderingen gemeente Opmeer en JimpyPlay af na toezegging De Weyver
Alkmaar, 19 juni 2023

De gemeente Opmeer en kinderopvang JimpyPlay hadden een kort geding aangespannen bij de rechtbank Noord-Holland om verlenging van de huurovereenkomst met De Weyver af te dwingen. JimpyPlay huurt een deel van sporthal van De Weyver. De Weyver had de huurovereenkomst met JimpyPlay per 1 september 2023 opgezegd. Omdat De Weyver inmiddels heeft toegezegd de huurovereenkomst te verlengen tot 1 september 2024, wijst de voorzieningenrechter de vorderingen af. 

Het conflict

De gemeente Opmeer heeft een overeenkomst met De Weyver waar onder andere in staat dat De Weyver in de sporthal kinderopvang moet aanbieden. De Weyver voorzag daarin door de huurovereenkomst met JimpyPlay. Deze overeenkomst heeft De Weyver tegen 1 september 2023 opgezegd, nadat JimpyPlay niet in wilde stemmen met een gewijzigde huurovereenkomst. De gemeente wil de kinderopvang op die plek voor haar inwoners waarborgen. Door opzegging van de onderhuurovereenkomst met JimpyPlay pleegt De Weyver volgens de gemeente wanprestatie. De gemeente en JimpyPlay vroegen de voorzieningenrechter daarom te beslissen dat De Weyver de huurovereenkomst met JimpyPlay na 31 augustus 2023 moet voortzetten. Zo kunnen de gemeente en JimpyPlay de ouders/verzorgers van de kinderen snel duidelijkheid geven over het voortbestaan van de kinderopvang in de sporthal.

Enkele dagen voorafgaand aan de zitting heeft De Weyver aan de gemeente en JimpyPlay voorgesteld om de huidige overeenkomst met JimpyPlay te verlengen tot 1 september 2024, en daarbij ook voorgesteld om een mediator te benoemen om in overleg tot een nieuwe huurovereenkomst te komen.

Oordeel voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter moet bij een kort geding eerst beoordelen of de eisende partij een spoedeisend belang bij de gevorderde voorziening heeft. Hiervan is sprake als er snel een voorziening moet worden getroffen en de afloop van een bodemprocedure niet kan worden afgewacht. Nu De Weyver onvoorwaardelijk heeft toegezegd dat zij nog gedurende bijna 15 maanden onverkort dezelfde faciliteiten aan JimpyPlay blijft aanbieden tegen dezelfde huurprijs en andere geldende voorwaarden, oordeelt de voorzieningenrechter dat de gemeente en JimpyPlay nu geen spoedeisend belang hebben bij de door hen gevraagde voorziening.

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen daarom af.

Uitspraken