Laden...

Student hoeft geen deel collegegeld te betalen na annulering studie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Student hoeft geen deel collegegeld te betalen na annulering studie
Alkmaar, 23 april 2021

Een student uit Hoorn hoeft geen 25 procent van het collegegeld te betalen omdat hij zijn studie aan de particuliere onderwijsinstelling Tio Teach voor aanvang van het studiejaar heeft geannuleerd. De kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft de vordering van Tio van bijna 5.000 euro afgewezen.

Geannuleerde studie

De student had zich ingeschreven voor een studie bij Tio, maar wilde de opleiding bij nader inzien niet volgen. Hij annuleerde de studie ruim voor de start van het collegejaar in september. In de algemene voorwaarden van Tio staat dat een student bij opzegging na 1 juli in beginsel 25 procent van het collegegeld moet betalen aan annuleringskosten. Omgerekend zou dat volgens Tio 4.850 euro zijn. Volgens de onderwijsinstelling is het bedrag gebaseerd op kosten van de voorbereiding van de opleiding. Tio vindt dat het recht heeft op een redelijk loon.

Oordeel rechtbank

De kantonrechter wijst de vordering van Tio echter af. Volgens de rechter gaat het om een zodanig hoog bedrag aan annuleringskosten dat ruim voor de start van het collegejaar betaald zou moeten worden, dat er geen reële mogelijkheid tot opzegging is. Dat is in strijd met de wet. De rechter oordeelt dat er daarmee sprake is van een oneerlijke annuleringsbepaling en vernietigt de algemene voorwaarde.

Tio kan onvoldoende onderbouwen waar de 25 procent annuleringskosten op is gebaseerd, vindt de rechter. Tio stelt weliswaar dat er al veel werk was gedaan en voorbereidingen waren getroffen. Maar de wet is duidelijk: je dient aan te tonen om welke werkzaamheden en welke kosten het exact gaat. Het argument van Tio dat de meeste kosten zitten in de voorbereidingen die plaatsvinden voor 1 juli, vindt de rechter niet geloofwaardig. Daarnaast heeft de betreffende student ruim voor aanvang van het studiejaar geannuleerd zodat de kans groot is dat dit gat wordt gevuld met een late aanmelding van een andere student.

Geen aanknopingspunten

De rechter concludeert dat Tio geen aanknopingspunten heeft aangevoerd om te kunnen komen tot de 25 procent annuleringskosten voor de student. Terwijl de onderwijsinstelling op de hoogte moet zijn geweest van de noodzaak hiertoe gezien diverse eerdere uitspraken waarbij ze betrokken was.

Uitspraken