Laden...

Taakstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid voor veroorzaken dodelijk ongeval Zuidschermer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Taakstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid voor veroorzaken dodelijk ongeval Zuidschermer
Alkmaar, 29 november 2023

De politierechter in Alkmaar heeft een man die een ongeval met dodelijke afloop veroorzaakte schuldig bevonden aan het veroorzaken van gevaar op de weg. Het ongeval gebeurde in de avond van 9 maart 2022 in Zuidschermer. Door het ongeval overleed een 16-jarige scholier. De verdachte krijgt 60 uur taakstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 2 maanden. Ook krijgt hij een geldboete van 850 euro voor rijden onder invloed van cannabis. 

Donkere kruising

De verdachte reed in het donker richting de slecht verlichte kruising van de Zuidervaart en de Boekelerweg in Zuidschermer. Hij heeft de van rechts komende fietser niet gezien en geen voorrang gegeven, waardoor hij met zijn auto in botsing kwam met de fiets. Bij het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk is niet gebleken dat de verdachte harder had gereden dan de maximumsnelheid. De verdachte was onder invloed van cannabis, maar uit het onderzoek is niet naar voren gekomen dat het gebruik van cannabis het ongeluk heeft veroorzaakt.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte de wegenverkeerswet overtreden omdat hij geen snelheid minderde om het donkere kruispunt goed te kunnen overzien en hij geen voorrang heeft verleend. Ook wordt hem ten laste gelegd dat hij de auto bestuurde onder invloed van cannabis. Daarover verklaarde de verdachte dat hij de avond daarvoor een joint had gerookt, zoals hij elke avond doet voor het slapen. 
De vader van de overleden fietser zei in de rechtbank dat hij hoopt dat er lessen worden getrokken uit het ongeluk, en dat deze kruising en andere gevaarlijke kruisingen worden aangepast om de verkeersveiligheid te vergroten. De verdachte heeft verklaard na het ongeluk niet meer te hebben gereden en heeft ook geen rijbewijs meer. Hij heeft enorme spijt van het ongeluk.

Oordeel van de rechtbank

Naar het oordeel van de politierechter van de rechtbank Noord-Holland zijn beide feiten bewezen, zowel het veroorzaken van gevaar op de weg, als het rijden onder invloed van cannabis. De politierechter benoemde dat dit een ongeval is geweest met vreselijke gevolgen. Bij het bepalen van de straf let de rechtbank onder meer op de aard en de ernst van de gedragingen. De strafrechtelijke afdoening kan het verdriet van de familie en vrienden van het slachtoffer niet wegnemen en ook de verdachte moet leren leven met wat hij gedaan heeft. De rechtbank vindt de eis van de officier van justitie passend en legt op een taakstraf van  60 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 2 maanden voor het veroorzaken van gevaar op de weg en een geldboete van 850 euro voor het rijden onder invloed van cannabis, te betalen in 5 termijnen.

Uitspraken