Laden...

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na ontuchtige handeling met patiënt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na ontuchtige handeling met patiënt
Alkmaar, 11 november 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft een 59-jarige man veroordeeld voor het plegen van een ontuchtige handeling met een patiënt. Hij heeft een celstraf opgelegd gekregen van 91 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast heeft hij een taakstraf opgelegd gekregen van 120 uur en moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 2.500 euro.

Incident

Het voorval gebeurde op 10 maart 2020 toen de verdachte als leerling-verpleegkundige werkte in Hoorn. Hij wilde een hoogopgaand klysma bij het slachtoffer inbrengen. Bij deze medische ingreep is de verdachte buiten het protocol met zijn vinger de vagina van het slachtoffer binnengedrongen. Het incident heeft verstrekkende gevolgen voor het slachtoffer gehad, bleek tijdens de zitting. 

Volgens de verdachte heeft hij in een opwelling gehandeld en had hij geen enkele seksuele intentie. Op dit moment is de verdachte niet meer in de zorg werkzaam. Hij heeft tijdens de zitting aangegeven dat ook niet meer te ambiëren. Volgens de reclassering is de kans op herhaling laag. De verdachte is niet eerder voor een strafbaar feit veroordeeld.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een ontuchtige handeling bij een patiënt die aan zijn zorg was toevertrouwd. Het is niet bewezen dat dit is gebeurd na dreigende of gewelddadige gedragingen van de verdachte, vindt de rechtbank. Wel is vast komen te staan dat de verdachte met zijn handelen grove inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Hij heeft het vertrouwen geschaad dat een hulpbehoevende patiënt dient te hebben in de zorgverlener.

De voorwaardelijke celstraf moet ervoor zorgen dat de verdachte niet nog een keer de fout in gaat. Daarnaast vindt de rechtbank een taakstraf op zijn plaats.

Uitspraken