Laden...

Taakstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval met racefiets

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Taakstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval met racefiets
Alkmaar, 30 januari 2024

De rechtbank Noord-Holland heeft een 66-jarige man veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Op 11 augustus 2022 reed hij in Dirkshorn met de racefiets een voetganger aan die als gevolg daarvan is overleden. Hij krijgt een taakstraf van 100 uur opgelegd.

Aanrijding

Op 11 augustus 2022 reed de verdachte aan het einde van de ochtend op zijn racefiets in Dirkshorn. De weg was overzichtelijk, het was rustig en het zicht was die dag goed. Het slachtoffer wandelde die ochtend met haar echtgenoot over dezelfde weg. Zij stonden op het moment van het ongeval stil aan de kant van de weg om een fietser de weg te wijzen.

De verdachte fietste met een snelheid van 25 tot 30 kilometer per uur. Hij zag in de verte na een kruising drie mensen langs de weg staan. Dit waren het slachtoffer, haar echtgenoot en de fietser aan wie zij de weg wezen. De verdachte heeft naar links gekeken bij de kruising en daarna nog een keer over zijn schouder gekeken. Vervolgens heeft de verdachte nog een afstand van tussen de 40 en 100 meter afgelegd voordat hij het slachtoffer ineens vlak voor zich zag staan en reed tegen haar aan. Zij viel daardoor met haar hoofd op het wegdek. Zij is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en de dag na het ongeval aan haar verwondingen overleden.

Oordeel rechtbank

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte tijdens het afleggen van de 40 tot 100 meter voordat hij tegen het slachtoffer aanreed, onvoldoende op de weg heeft gelet en onvoldoende rekening heeft gehouden met de voetgangers die hij eerder voor hem op de weg had zien staan. De verdachte is daarmee meer dan een enkel moment onoplettend geweest en heeft daardoor een buitengewoon tragisch ongeval veroorzaakt waarbij een vrouw is overleden. 

De echtgenoot van het slachtoffer heeft op de zitting op indrukwekkende wijze verwoord wat het verlies van zijn vrouw voor hem, maar ook voor zijn zoon en overige familieleden en dierbaren, betekent. De echtgenoot heeft laten weten geen wrok te koesteren naar de verdachte. Ook heeft hij het gewaardeerd dat de verdachte kort na het ongeval contact met hem en zijn familie heeft gezocht en een bloemstuk voor de afscheidsdienst heeft gestuurd.

De rechtbank heeft op zitting gezien dat het ongeval ook op het leven van de verdachte grote impact heeft gehad. Hij zal moeten leven met de gedachte dat door zijn onoplettendheid een vrouw het leven heeft gelaten. Voor de strafbepaling houdt de rechtbank daar rekening mee. De verdachte heeft daarnaast volledige verantwoordelijkheid genomen voor zijn rijgedrag en hij heeft spijt betuigd. De rechtbank vindt een taakstraf voor de duur van 100 uren daarom passend.

Uitspraken