Laden...

Taakstraffen voor 6 verdachten voor ongeregeldheden Hoorn na protest J.P. Coenbeeld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Taakstraffen voor 6 verdachten voor ongeregeldheden Hoorn na protest J.P. Coenbeeld
Alkmaar, 17 december 2020

De rechtbank Noord-Holland heeft 6 verdachten veroordeeld voor hun aandeel in de rellen in Hoorn afgelopen juni. De rechtbank vindt bewezen dat zij met stoelen, stenen of stoeptegels hebben gegooid naar de politie. De verdachten hebben een taakstraf oplopend tot 240 uur opgelegd gekregen. 

Ongeregeldheden

De gebeurtenis vond plaats op 19 juni dit jaar. Er waren op die dag demonstraties tegen en voor het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op het plein de Roode Steen in Hoorn. Na de demonstraties trokken tientallen jongeren het centrum in, richting de plek waar het standbeeld staat. De politie sommeerde hen de binnenstad te verlaten, maar dat deden ze niet. In plaats daarvan kwam het tot een confrontatie met de politie.

Zeven verdachten konden achteraf worden geïdentificeerd, onder meer door het bestuderen van camerabeelden. Zij hebben volgens het Openbaar Ministerie een aandeel gehad in de ongeregeldheden. Zes van hen stonden nu terecht. Zij zijn bij de demonstratie geweest om te prosteren tegen de aanwezigheid van het standbeeld van Coen, die een ernstige rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Molukse bevolking.

Oordeel rechtbank

Volgens de politierechter waren de verdachten gekomen om vreedzaam te demonsteren, maar is het ernstig dat de protesten uitmondden in ongeregeldheden. De emoties die het Coenbeeld bij de verdachten opriepen zijn geen rechtvaardiging van het geweld tegen de politie, oordeelt de rechter. De politie moest juist voor de veiligheid kunnen zorgen van zowel de demonstranten als de omgeving.

De rechtbank veroordeelt alle zes verdachten voor openlijke geweldpleging. Een van hen is daarnaast veroordeeld voor een poging zware mishandeling omdat hij een stoel gooide naar een ME'er te paard. Hoewel de stoel het paard niet raakte, schrok het dier wel en kwam het ten val. De ME'er kwam deels onder het paard terecht. Deze verdachte heeft de hoogste taakstraf van 240 uur gekregen, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Twee verdachten hebben 160 uur taakstraf opgelegd gekregen. Eén verdachte een taakstraf van 160 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk. Eén een taakstraf van 160 uur met een voorwaardelijke celstraf van een week. En één een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. De rechtbank heeft daarnaast beslist dat de verdachten een schadevergoeding aan de politieagenten moeten betalen. In februari staat een zevende verdachte terecht.

Uitspraken