Laden...

Taakstraffen voor geweld en dwingen slachtoffer vernederende opdrachten te doen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Taakstraffen voor geweld en dwingen slachtoffer vernederende opdrachten te doen
Alkmaar, 26 november 2020

De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen veroordeeld tot 200 uur taakstraf voor mishandeling, openlijke geweldpleging en het dwingen van het slachtoffer tot het doen van vernederende opdrachten.

Mishandeling

De twee verdachten wilden het slachtoffer eind september 2017 een afstraffing geven omdat een van hen zich eerder door het slachtoffer in de steek gelaten had gevoeld toen hijzelf door anderen werd mishandeld. Het slachtoffer zou de verdachte toen niet hebben geholpen.

De twee verdachten hebben het slachtoffer eerst in een schuur meermalen in zijn gezicht geslagen en tegen zijn lichaam geschopt. Vervolgens zijn zij samen vertrokken en bij de Langebalkbrug in de gemeente Langedijk hebben de twee mannen het slachtoffer opnieuw mishandeld. Zij hebben het slachtoffer ook op de reling van de 6,45 meter hoge brug laten zitten en hem in het water geduwd. Het slachtoffer moest vervolgens weer naar de brug komen. Hij is door de twee mannen, die alles met een mobiele telefoon filmden, gedwongen voor de camera te gaan staan en te zeggen dat hij een hond is en te blaffen. Hij is vervolgens vanaf de brug het water in getrapt.

Tegenover de fysieke en verbale agressie van beide daders stond het slachtoffer machteloos. Hij had geen andere optie dan de handelingen te ondergaan. Dit moet een uiterst pijnlijke, beangstigende en vernederende ervaring zijn geweest, stelt de rechtbank.

Straf

De rechtbank heeft overwogen dat gelet op de ernst van de feiten eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. Omdat de feiten inmiddels drie jaar geleden zijn gepleegd en gelet op de persoonlijke omstandigheden van de mannen, heeft de rechtbank in plaats daarvan een taakstraf van 200 uur opgelegd.

Uitspraken