Laden...

Tbs voor verdachte na moord op echtgenoot Castricum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Tbs voor verdachte na moord op echtgenoot Castricum
Alkmaar, 18 februari 2022

De rechtbank heeft een 56-jarige vrouw tbs met voorwaarden opgelegd nadat zij haar echtgenoot in Castricum heeft vermoord. Dat gebeurde op 24 januari 2021. De rechtbank concludeert dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is en dat haar handelen werd bepaald door een psychotische stoornis.

Moord

Tijdens de zitting bleek dat de verdachte weinig herinneringen heeft aan wat er gebeurde, wat eraan voorafging en wat er daaropvolgend in haar omging. Wel is ze kort na haar aanhouding drie keer verhoord. En ook direct na het incident heeft ze ter plaatse uitlatingen gedaan. Duidelijk is geworden dat de verdachte leed aan een psychotische stoornis en dat ze haar echtgenoot in de woning uit het niets heeft aangevallen. Ze heeft gewacht tot hij zich omdraaide, waarna ze hem met een zware houten plank heeft geslagen op zijn hoofd. Nadat het slachtoffer op de grond lag en de verdachte hem zag bewegen, heeft zij hem nog een aantal keer geslagen.

De verdachte verklaarde tijdens de verhoren onder meer dat ze het slachtoffer dood wilde hebben en dat het nu genoeg was.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt mede op basis van de verklaringen en het feit dat ze wachtte tot het slachtoffer zich omdraaide, dat ze met voorbedachte raad heeft gehandeld. De psychotische toestand waarin zij verkeerde doet aan dat bewijs niets af. Er was geen sprake van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling. De verdachte heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan moord. Dat is een van de ernstigste misdrijven die ons strafrecht kent. Met deze daad heeft de verdachte diep leed toegebracht aan de familie en vrienden van het slachtoffer en zijn ook de betrokkenen bij het gezin diep geschokt. De verdachte heeft haar echtgenoot volkomen onverhoeds op brute wijze van het leven beroofd. Hun dochter zal zonder vader verder moeten leven.

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de verdachte lijdt aan een psychische stoornis die vermoedelijk samenhangt met schizofrenie. Hierdoor werden haar overwegingen, keuzes en beslissingen volledig bepaald door de inhoud van haar psychose. Het is volgens de psychiater onwaarschijnlijk dat ze in staat was de ernst van haar toestand te realiseren. De kans op herhaling in intieme of familierelaties wordt door deskundigen hoog geschat als er geen behandeling zou plaatsvinden.

De rechtbank vindt dat behandeling van de verdachte dringend noodzakelijk is. Gelet op het feit dat de verdachte nog onvoldoende ziektebesef heeft, acht de rechtbank tbs met voorwaarden noodzakelijk om de behandeling te doen slagen. Het gaat onder meer om behandeling in een kliniek en het gebruik van medicatie. Als de verdachte zich niet aan de voorwaarden houdt, kan alsnog tbs met dwangverpleging worden opgelegd. Daarnaast moet de verdachte ook een schadevergoeding wegens het veroorzaakte leed betalen van in totaal 55.000 euro aan drie nabestaanden van haar echtgenoot, onder wie haar dochter.

Uitspraken