Laden...

Tennisclub Bergen mag padelbanen aanleggen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Tennisclub Bergen mag padelbanen aanleggen
Alkmaar, 13 december 2023

De gemeente Bergen heeft terecht een vergunning verleend voor de aanleg van 2 padelbanen aan de Churchilllaan in Bergen. In de rechtszaak van zo'n 25 omwonenden tegen de verleende vergunning komt de rechtbank Noord-Holland tot de conclusie dat het bestemmingsplan het aanleggen van de banen toelaat. Het bestemmingsplan wijst dit gebied aan voor sport- en recreatiedoeleinden. Padel valt daaronder.Padel belastend

Volgens de omwonenden van het terrein van Tennisvereniging Bergen is padel weliswaar een sport en recreatief, maar is het veel meer belastend voor het leefklimaat van omwonenden dan andere sporten zoals tennis. Dit komt onder meer door het type racket, het feit dat het in een kooiconstructie wordt gespeeld, een klankkast van 3 tot 4 meter hoog, met gebruikmaking van wanden en doordat er altijd vier spelers zijn die door aard en snelheid van het spel bovendien veel luidruchtiger zijn.

De omwonenden hebben toegelicht dat padel niet past in de bewoordingen van het bestemmingsplan omdat bij padel geen sprake is van een plat speel- of sportveld zonder zijkanten maar een bouwwerk met hoge zijden. Volgens hen kon het bestemmingsplan de aanleg van padelbanen niet toestaan, omdat deze sport nog niet bestond bij het vaststellen van het bestemmingsplan.

Oordeel rechtbank

In het bestemmingsplan Bergen-Noord is de omschrijving van bestemming voor sport- en recreatiedoeleinden heel ruim geformuleerd. Het gaat om 'terreinen ten behoeve van sport- en recreatieve voorzieningen, zoals sport- en speelvelden'. Anders dan in andere uitspraken over bestemmingsplannen en padel, zijn in het bestemmingsplan Bergen-Noord geen sporten vermeld. Er mogen dus volgens het bestemmingsplan allerlei niet nader gedefinieerde soorten van sport en recreatie worden uitgeoefend. De vraag in hoeverre padel kan worden gelijkgesteld met tennis, is in deze zaak dus niet aan de orde.

Dat bij padelbanen geen sprake zou zijn van een 'speel of sportveld' zoals door eisers is aangevoerd, volgt de rechtbank niet. Ook bij padel is immers sprake van een afgebakend veld om de sport te beoefenen. De hoge wanden die het speelveld bij padel omsluiten zijn op grond van het bestemmingsplan toegestaan als voorziening ten behoeve van de sport.

De rechtbank verklaart het beroep van de omwonenden tegen de verleende vergunning dan ook ongegrond. Tennisclub Bergen mag de padelbanen aanleggen.

Geluidsoverlast

De bezwaren over de geluidsoverlast staan los van het besluit tot vergunningverlening. De rechtbank benadrukt dat de padelbanen ondanks de nu verleende omgevingsvergunning alleen gebruikt mogen worden als wordt voldaan aan de daarvoor geldende geluidsnormen. Daar geldt een aparte procedure voor, waarin de omwonenden nog alle door hen naar voren gebrachte aspecten aan de orde kunnen stellen. 

Uitspraken