Laden...

Twee jongens veroordeeld voor gewapende overval in woning Schoorl

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Twee jongens veroordeeld voor gewapende overval in woning Schoorl
Alkmaar, 01 juli 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft twee jongens (destijds 16 en 20 jaar oud) veroordeeld voor een gewapende woningoverval in december 2020 in Schoorl. De buit was een mobiele telefoon. De 16-jarige jongen kende de eigenaar van de woning al jaren en nam het initiatief voor de overval. Hij krijgt 220 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan 120 dagen voorwaardelijk, en daarnaast de maximale werkstraf van 200 uur. De 20-jarige jongen hield met een revolver de vrouw en haar beide kinderen onder schot. Hij krijgt 12 maanden jeugddetentie opgelegd waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Overval

De gewapende overval gebeurde in de avond van 17 december 2020. De 16-jarige verdachte had al langere tijd werkzaamheden in de woning verricht. Volgens hem slingerde het geld overal in de woning, er was genoeg te halen. Hij benaderde de 20-jarige medeverdachte met het plan in te breken. Ook in de middag voor de overval was de 16-jarige in de woning voor kluswerk. Hij zag toen dat de partner van de woningeigenaar samen met haar beide minderjarige kinderen in de woning was. De twee hebben toegeslagen op een moment waarvan de 16-jarige jongen wist dat de woningeigenaar niet thuis zou zijn. 

De verdachten gingen de vrijstaande woning binnen, voorzien van bivakmutsen, handschoenen en onopvallende kleding. Eenmaal op de eerste verdieping gekomen merkten ze dat de partner van de eigenaar en de twee kinderen nog in de woning aanwezig waren. In plaats van weg te gaan ging de 20-jarige verdachte met zijn revolver in de hand de slaapkamer van het slachtoffer binnen, richtte het wapen op haar en eiste geld. Vlak daarna leidde de 16-jarige verdachte de twee kinderen naar de slaapkamer, terwijl hij wist dat de ander daar was met een revolver, en doorzocht hij de rest van het huis. De 20-jarige heeft het wapen op de slachtoffers gericht gehouden en heeft de moeder ermee geslagen om haar telefoon te kunnen pakken. Na de overval heeft de 20-jarige jongen het wapen ondergebracht bij een bekende van hem. Uiteindelijk is het na 2 maanden door een onbekende ingeleverd op het politiebureau.

Oordeel rechtbank

De rechtbank houdt de verdachten, gezien de gang van zaken bij de overval, gezamenlijk verantwoordelijk voor alles wat er tijdens de overval is gebeurd, dus ook voor de bedreiging met de revolver en het gebruikte geweld door één van hen. De rechtbank oordeelt dat zij op grove wijze inbreuk hebben gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer en haar twee minderjarige kinderen. Het slachtoffer heeft nog dagelijks last van de gevolgen van de klap met het wapen tegen haar mond. Daarnaast heeft de gebeurtenis gezorgd voor hevige angstgevoelens die zo ernstig zijn dat inmiddels bij alle drie PTSS is vastgesteld. De verdachten hebben kennelijk alleen oog gehad voor eigen financieel gewin. 

Voor de 16-jarige verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat hij tot aan de zitting geen spijt of berouw heeft getoond, er zijn zorgen over zijn gewetensontwikkeling. Dat hij zo lang mogelijk zijn betrokkenheid bij de overval heeft ontkend, vindt de rechtbank ook kwetsend. De rechtbank legt hem naast de werkstraf en jeugddetentie ook enkele voorwaarden op waaraan hij zich moet houden tijdens zijn proeftijd van twee jaar, zoals een hulpverleningstraject en onderwijs/zinvolle dagbesteding.

De rechtbank past voor de 20-jarige verdachte het adolescentenstrafrecht (bestraffing volgens het jeugdstrafrecht) toe. Uit de adviezen van deskundigen is gebleken dat de verdachte functioneert op zwakbegaafd niveau en een autismespectrumstoornis heeft. De rechtbank rekent hem de bewezen feiten in verminderde mate toe. Hij is evenals de 16-jarige verdachte first offender en kan na zijn detentie weer aan de slag met zijn baan. Daartegenover staat dat hij een zorgelijk netwerk heeft en lang zijn betrokkenheid bij de woningoverval heeft ontkend. Ook hij moet zich aan voorwaarden houden tijdens zijn proeftijd van twee jaar. Zo moet hij na zijn vrijlating onder meer verblijven in een instelling voor begeleid wonen en zich laten behandelen. 

De verdachten moeten bovendien schadevergoedingen betalen aan het slachtoffer en haar twee kinderen. Het gaat om bijna 5000 euro voor de moeder en 2000 euro voor elk kind.

Uitspraken