Laden...

Cel- en taakstraf verdachten voor oproepen tot ongeregeldheden na avondklok

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Cel- en taakstraf verdachten voor oproepen tot ongeregeldheden na avondklok
Alkmaar, 09 februari 2021

De politierechter van de rechtbank Noord-Holland heeft 2 verdachten op een snelrechtzitting veroordeeld voor het oproepen tot ongeregeldheden na de invoering van de avondklok. Een 21-jarige man kreeg 5 weken celstraf waarvan 3 voorwaardelijk. Een 19-jarige man kreeg een taakstraf van 80 uur.

Eerste verdachte

Een 21-jarige verdachte werd aangehouden voor opruiing omdat hij in een WhatsApp-groep berichten stuurde om te gaan rellen en plunderen in Enkhuizen. Hij had de WhatsApp-groep aangemaakt, vrienden toegevoegd en tientallen berichten geplaatst. Uiteindelijk kwamen steeds meer mensen in die WhatsApp-groep terecht, tot 140 deelnemers. Volgens de verdachte was het niet zijn intentie om daadwerkelijk te gaan rellen. Het was alleen stoerdoenerij en elkaar opstoken wie de grootste mond zou hebben, zo verklaarde hij op de zitting. Hij erkende zijn fouten en zei spijt te hebben. Het Openbaar Ministerie eiste 3 weken celstraf.

De politierechter vond dat de verdachte de berichten in de openbaarheid had geplaatst. Hij heeft de WhatsApp-groep aangemaakt en die groeide in rap tempo. Bovendien werden in de groep oproepen gedaan om de berichten verder te verspreiden. Er werd voortdurend op elkaar gereageerd en deelnemers werden aangejaagd om te gaan slopen. Er werden zelfs concrete winkels genoemd. Daarmee is het niet slechts kwajongenswerk geweest. Een gevangenisstraf van 5 weken is passend volgens de politierechter. Ook omdat de verdachte een strafblad heeft. Drie weken daarvan zijn voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van 2 jaar. Dit moet een waarschuwing zijn dat de verdachte niet nog een keer de fout in gaat.

Tweede verdachte

Een 19-jarige verdachte maakte een groep aan op Telegram met een oproep om te gaan rellen in Haarlem. Dat deed hij onder een andere naam, maar de politie wist uit eerder onderzoek dat deze naam bij de verdachte hoorde. De verdachte noemde de groep 'Rellen 023'. In de groep werden onder meer afspraken gemaakt om elkaar te treffen bij een supermarkt in Schalkwijk op een bepaald tijdstip. De groep groeide snel en uiteindelijk zaten er ruim 450 leden in. Daarna stapte de verdachte uit de groep. Hij wilde niet echt rellen, zei hij. Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 80 uur.

De politierechter oordeelde dat het om een groep ging op Telegram waar iedereen bij kon komen als die dat wilde. De berichten waren bedoeld als oproep om te gaan plunderen en te rellen. Van medeplegen was, anders dan in de eerste zaak, volgens de rechter geen sprake omdat er niet voortdurend op elkaar werd gereageerd. De verdachte had geen strafblad. Mede gezien de leeftijd van de verdachte ging de rechter mee in de eis van het OM en legt een taakstraf op van 80 uur.

Uitspraken