Laden...

Veroordeling en vrijspraak voor moordaanslag Cor van Hout en Bas Vermeulen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordeling en vrijspraak voor moordaanslag Cor van Hout en Bas Vermeulen
Haarlem, 18 maart 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft een 56-jarige man uit Zwaag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor de poging tot moord op Cor van Hout en Bas Vermeulen in december 2000 en verboden wapenbezit. De rechtbank heeft de andere verdachte, een 65-jarige man uit Den Haag, vrijgesproken. De officier van justitie eiste tegen beide verdachten een gevangenisstraf van zes jaar.

Moordaanslag

In de avond van 20 december 2000 werd twee maal geschoten op Van Hout en Vermeulen toen zij voor de woning van Van Hout in Amstelveen uit de auto stapten. Zij overleefden deze aanslag. Uit de sloot aan de overzijde van de woning werd later een geavanceerd scherpschuttersgeweer voorzien van vizier, statief en geluiddemper opgedoken. Aangezien in die periode de telefoons van meerdere mensen werden afgeluisterd vanwege het onderzoek naar de moord op Sam Klepper op 10 oktober 2000, kwam de politie al snel een aantal verdachten op het spoor.

Lang geduurd

In 2001 werden beide mannen aangehouden, maar de officier van justitie besloot hen niet verder te vervolgen. Toen in 2006 een kroongetuige zich meldde en verder onderzoek werd gedaan, werden de mannen in 2007 opnieuw aangehouden. De rechtbank oordeelde in 2008 dat het Openbaar Ministerie de mannen niet opnieuw had mogen vervolgen, omdat er onvoldoende nieuwe bezwaren waren. Het gerechtshof Amsterdam oordeelde in 2011 anders; zij vond dat het Openbaar Ministerie de mannen wel mocht vervolgen. De zaak ging terug naar de rechtbank om alsnog te worden behandeld. Nadat in 2012 meerdere getuigen waren gehoord, heeft de zaak grotendeels stilgelegen. Op 15 en 16 februari 2021 is de zaak op zitting behandeld en vandaag heeft de rechtbank uitspraak gedaan.

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt bewezen dat de man uit Zwaag die bewuste avond van 20 december 2000 met een scherpschuttersgeweer heeft geschoten op Cor van Hout en Bas Vermeulen en dat hij met voorbedachten rade heeft gehandeld. Voor het bezit van dat wapen is hij ook veroordeeld. De opdracht is gegeven door de in 2005 overleden John Mieremet.

De rechtbank baseert dit met name op de verklaring van de kroongetuige, afgeluisterde telefoongesprekken rondom de aanslag (onder meer over het wapen) en zendmastgegevens van de telefoon van de man. De rechtbank vindt de verklaring van de kroongetuige betrouwbaar. Hij heeft vanaf het begin verklaard over een ontmoeting in Maastricht waar de opdracht voor de aanslag zou zijn gegeven. Deze ontmoeting in Maastricht is niet vermeld in één van de vele publicaties in de media over de aanslag. De afgeluisterde telefoongesprekken op die dag ondersteunen dat die ontmoeting heeft plaatsgevonden en wat de kroongetuige hierover heeft verklaard.

De rechtbank vindt, gelet op de ernst van de feiten, in beginsel een gevangenisstraf van acht jaar passend. Omdat de berechting te lang op zich heeft laten wachten (overschrijding van de redelijke termijn met acht jaar), legt de rechtbank vier jaar gevangenisstraf aan de man op.

Vrijspraak

De rechtbank kan niet vaststellen wat de rol van de 65-jarige man uit Den Haag bij de aanslag is geweest. Wel heeft hij over het wapen gesproken met de andere verdachte, wist hij dat de aanslag ging plaatsvinden en heeft hij voor en na de aanslag de andere verdachte in de buurt van de aanslag ontmoet. Maar dit is onvoldoende om hem te veroordelen voor het medeplegen van de aanslag en bezit van het wapen. De rechtbank spreekt hem dus vrij.

Uitspraken