Laden...

Veroordeling en vrijspraak voor voetbalgeweld tegen grensrechter in Velsen-Zuid

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordeling en vrijspraak voor voetbalgeweld tegen grensrechter in Velsen-Zuid
Haarlem, 19 september 2023

De rechtbank Noord-Holland heeft een 33-jarige man veroordeeld voor openlijk groepsgeweld tegen een grensrechter en een speler van een voetbalclub uit Hoofddorp. Dat gebeurde op 3 oktober 2020 in Velsen-Zuid. De man krijgt een taakstraf van 120 uur en moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 2.500 euro. De rechtbank spreekt drie medeverdachten vrij van de geweldpleging.

Voetbalgeweld

De bewuste dag speelde een team van voetbalclub VV IJmuiden een thuiswedstrijd tegen een team van SV Overbos uit Hoofddorp. Tijdens de wedstrijd hebben meerdere personen de grensrechter en een speler van SV Overbos mishandeld. De grensrechter is een aantal keer naar de grond gewerkt, geslagen en geschopt. Een speler van SV Overbos die tussenbeide kwam kreeg een trap in zijn nek. De grensrechter hield aan het geweld een gebroken oogkas en een wond aan zijn voorhoofd over.

Oordeel rechtbank

Er stonden vier verdachten terecht voor het voetbalgeweld. Op basis van getuigenverklaringen vond de rechtbank voor één van de verdachten, een speler van de club uit IJmuiden, voldoende bewijs voor betrokkenheid bij het geweld. De verdachte heeft zich bij de groep gevoegd, is op de grensrechter gaan zitten en heeft hem meerdere keren met zijn vuisten in het gezicht geslagen. Dit is voor de grensrechter een bijzondere angstige situatie geweest. Uit de verklaring van de grensrechter blijkt dat hij doodangsten heeft uitgestaan. De verdachte heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan openlijk groepsgeweld, niet alleen tegen de grensrechter, maar ook tegen een andere speler.

Tegen de overige drie verdachten vond de rechtbank onvoldoende bewijs voor betrokkenheid bij het geweld. Zij zijn daarom vrijgesproken.

Het openlijke geweld vond plaats tijdens een voetbalwedstrijd. Het handelen van de verdachte heeft met sportiviteit niets te maken. Wat daar is gebeurd, hoort volgens de rechtbank absoluut niet thuis op een voetbalveld. 

De rechtbank legt aan de geweldpleger een taakstraf op van 120 uur. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen aan de grensrechter van 2.673,60 euro voor immateriele en materiele schade.

Uitspraken