De rechtbank oordeelt dat de verdachte bewust de kans heeft aanvaard dat zijn schot op het perron tot de dood van het slachtoffer kon leiden. Het schietincident en de vechtpartij moeten voor de medepassagiers ontzettend beangstigend zijn geweest. Veel mensen hebben de gebeurtenis als zeer schokkend ervaren. Het is algemeen bekend dat dit soort feiten gevoelens van onveiligheid aanwakkeren. De rechtbank neemt dat de verdachte zeer kwalijk.
Nadat de verdachte 17 dagen vastzat in voorarrest, werd hij door de raadkamer van de rechtbank geschorst onder zeer strikte voorwaarden. Zo kreeg hij huisarrest met een enkelband en mocht hij alleen onder begeleiding van een volwassene naar buiten om naar school te gaan. Ook moest hij in therapie en meewerken aan intensieve begeleiding door een coach. De verdachte heeft zich goed aan de voorwaarden gehouden. Ook is de ruzie tussen de twee jeugdgroepen bijgelegd.
De rechtbank vindt het belangrijk dat de verdachte zijn schoolopleiding kan vervolgen en in behandeling kan gaan. Een terugkeer naar de jeugdgevangenis zou dat traject in negatieve zin kunnen doorkruisen. De voorwaardelijke jeugddetentie van 180 dagen moet hem ervan weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Ook moet hij zich gedurende zijn proeftijd houden aan voorwaarden zoals een contactverbod met het slachtoffer en meewerken aan een behandeling en een coach-traject. Daarnaast krijgt hij een taakstraf opgelegd van 100 uur.