Laden...

Veroordeling voor brandstichting in parkeergarage Alkmaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordeling voor brandstichting in parkeergarage Alkmaar
Alkmaar, 18 maart 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft een 51-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 550 dagen voor het stichten van brand in een ondergrondse parkeergarage in het centrum van Alkmaar. Daarvan zijn 272 dagen voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van 3 jaar. Als gevolg van de brand is de parkeergarage zwaar beschadigd en hebben ongeveer 60 auto's die daarin stonden geparkeerd schade opgelopen. De man moet een deel van deze schade vergoeden.

De brand

De verdachte stak op 1 juli 2020 in de vroege ochtend in de Singelgarage twee personenauto's in brand. Als gevolg hiervan ontstond een grote brand in de ondergrondse parkeergarage die tot veel schade aan het gebouw en de geparkeerde auto's leidde. Het heeft enkele dagen geduurd voordat de brandweer de brand onder controle had. De garage is tot op de dag van vandaag gesloten.

Uit het forensisch brandonderzoek blijkt dat de garage door de gebruikte betonconstructie een laag plafond heeft. Daardoor konden rook en hitte moeilijk afgevoerd worden. Het zicht in de parkeergarage werd door de brand snel minder. Als op dat moment personen in de parkeergarage of één van de daarin geparkeerde auto's waren geweest, hadden die mogelijk de parkeergarage niet op tijd kunnen verlaten. Het had in dat geval veel erger kunnen aflopen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Uit het onderzoek is gebleken dat de man kwetsbaar is voor psychoses en dat hij verslaafd is aan harddrugs. In de periode voordat de brandstichting plaatsvond raakte de man zijn woning kwijt waardoor hij een zwervend bestaan leidde en nam hij steeds meer drugs. Hij was erg verward en vertoonde afwijkend gedrag. Ook tijdens de brandstichting was de man vermoedelijk onder invloed van drugs en was hij psychotisch ontregeld.

De psycholoog en de psychiater hebben geadviseerd de man verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechtbank heeft dit advies overgenomen. Daarom krijgt de man een lagere straf dan voor dit soort delicten gebruikelijk is. De rechtbank vindt het vooral van belang dat de man behandeld wordt voor zijn problemen om de kans op herhaling te verkleinen. De man zal op korte termijn worden opgenomen en behandeld in een kliniek.

Schadevergoeding

De man moet een bedrag van € 100.000,- betalen aan de gemeente Alkmaar, die eigenaar is van de parkeergarage. Dit is het eigen risico van de brandverzekering. Ook moet de man in totaal een bedrag van ruim € 4.300,- betalen aan de negen eigenaren van auto's die een schadevergoeding hadden gevraagd. Dit betreft kosten die niet waren gedekt door een verzekering. Naast de brand is de verdachte ook veroordeeld voor diefstal en vernieling van een politiecamera.

Uitspraken