Laden...

Veroordelingen drie verdachten na bespuiten trein Haarlem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordelingen drie verdachten na bespuiten trein Haarlem
Haarlem, 25 januari 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft drie mannen veroordeeld na het bespuiten van een treinstel met graffiti op het rangeerterrein in Haarlem. Twee van hen (27 en 24 jaar) hebben daadwerkelijk gespoten. Zij hebben een geldboete van 850 euro gekregen en een voorwaardelijke celstraf van een week. Een derde (23 jaar) had een kleinere rol en heeft alleen een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd gekregen. Ook moeten ze samen de schade betalen aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) van ruim 2000 euro.

Schade

Jaarlijks is de NS 10 tot 12 miljoen euro kwijt aan schade door graffiti op treinstellen. In Haarlem komt het gemiddeld 3 à 4 keer per week voor dat treinstellen worden bespoten. Daarmee staat de gemeente op de tweede plek van graffitivandalisme aan treinen. In het verleden zijn er bewakingscamera’s geplaatst en zijn de hekken rond het rangeerterrein verhoogd. Ook lopen er meerdere nachten bewakers met honden rond. Toch lukt het vaak niet om daders op heterdaad te betrappen. De politie is er extra alert op.

Het incident

Het incident met de drie mannen gebeurde in de nacht op 7 november 2020. Twee surveillerende agenten zagen een deur naar het rangeerterrein openstaan die normaal gesproken dicht zit. Ze namen contact op met een beveiliger van de NS en een andere agent. Met zijn vieren liepen ze het rangeerterrein op en zagen ze drie personen staan die het treinstel leken te bespuiten met graffiti. Toen de agenten en bewaker hen wilden insluiten, gingen ze ervandoor. Met behulp van politiehonden konden drie mannen even later worden aangehouden. Eén van hen zat verscholen onder een tuintafel bij een woonhuis in de buurt, de twee anderen werden in een andere tuin gevonden. Een tas met graffitispullen werd in een derde tuin aangetroffen. Naast een grijze bus van een van de verdachten werden eveneens spuitbussen gevonden en in de bus een tekening van de graffiti.

Tijdens de zitting bekenden twee van de drie verdachten de graffiti op het treinstel te hebben gespoten over een lengte van ongeveer 12 meter. Ze wilden op die manier reclame maken voor een groep waar ze bij hoorden. Het was volgens hen de eerste keer dat ze zoiets deden. De derde zou slechts de chauffeur zijn geweest. Hij dacht dat de twee naar een skatepark in de buurt hadden willen gaan en zegt niet te hebben geweten wat ze van plan waren. Hij zegt zelf niet te hebben gespoten maar alleen te hebben gewacht op zijn vrienden.

Oordeel rechter

Volgens de politierechter hebben de drie verdachten zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging tegen goederen. Hoewel de derde verdachte zelf zegt niet gespoten te hebben, zijn er volgens de rechter voldoende aanwijzingen dat hij er wel bij betrokken is geweest en is hij door de bewuste samenwerking ook medeschuldig. Onder meer doordat de politie in de nacht drie mannen op het afgesloten terrein bij het bekladde treintoestel heeft gezien waarbij spuitende bewegingen zijn gemaakt en de mannen daarna zijn weggevlucht en zich schuilhielden. 

Graffitivandalisme op treinen is bijzonder ergerlijk, vindt de rechter. Ondanks de extra maatregelen die zijn getroffen rond het rangeerterrein veroorzaakt het vandalisme veel overlast in Haarlem en de NS heeft een flinke schadepost. Die kosten worden uiteindelijk in rekening gebracht bij mensen die treinkaartjes kopen. De geldboetes en de voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar moeten een waarschuwing zijn dat de drie niet nog een keer de fout in gaan. Ook draaien zij voor de schade op.

Uitspraken