Laden...

Veroordelingen minderjarigen na reeks straatroven Heemstede en Haarlem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordelingen minderjarigen na reeks straatroven Heemstede en Haarlem
Haarlem, 08 juli 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft twee minderjarige jongens (beiden destijds 16 jaar oud) veroordeeld voor een reeks straatroven of pogingen daartoe in Heemstede en Haarlem. Er werden onder meer airpods, een telefoon en geld buitgemaakt. De straatroven gebeurden in januari dit jaar. Een derde jongen (destijds 14 jaar) had een kleinere rol en is alleen veroordeeld voor afpersing.

De ene 16-jarige jongen is veroordeeld voor betrokkenheid bij vijf straatroven of pogingen daartoe en heeft voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen van 4 maanden en een taakstraf van 200 uur. De andere 16-jarige is veroordeeld voor vier straatroven en heeft 270 dagen jeugddetentie opgelegd gekregen, waarvan 115 dagen voorwaardelijk. De derde jongen van 14 jaar was betrokken bij één straatroof en is veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Straatroven

De reeks straatroven gebeurde in het weekend van 15, 16 en 17 januari. Meerdere slachtoffers werden van hun goederen beroofd, zoals airpods, een mobiele telefoon, cash geld en een speaker. Een enkele keer gebeurde dat onder dreiging van een mes en werd geweld gebruikt. Ook werden twee slachtoffers gedwongen te pinnen en daarna het geld af te staan. Volgens de rechtbank zijn op deze manier veel (jonge) mensen het slachtoffer geworden van het gewelddadige en zelfzuchtige handelen van de verdachten. Ze hebben geen enkel respect getoond voor de gevoelens van de verdachten. Slachtoffers van dit soort misdrijven voelen zich vaak nog lang onveilig en worden beperkt in hun doen en laten. Dat rekent de rechtbank de verdachten ernstig aan.

Straffen

De 16-jarige verdachte die betrokken was bij vijf straatroven, is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft last van verschillende stoornissen waarvoor behandeling nodig is. Hij krijgt naast de voorwaardelijke celstraf en de taakstraf, enkele voorwaarden opgelegd waaraan hij zich moet houden tijdens zijn proeftijd van twee jaar. Zo moet hij zich onder meer laten behandelen, mag hij geen contact hebben met de slachtoffers en moet hij een zinvolle dagbesteding hebben. Ook wordt zijn elektronisch toezicht verlengd en in vier weken afgebouwd in overleg met jeugdreclassering.

De 16-jarige jongen die betrokken was bij vier straatroven, is volgens de rechtbank ook verminderd toerekeningsvatbaar. Ook hij heeft last van een stoornis waardoor hij een gebrekkig empathisch vermogen heeft en onverschillig is over zijn toekomst. De rechtbank legt ook hem voorwaarden op waaraan hij zich moet houden tijdens zijn proeftijd, zoals verplichte behandeling, een zinvolle dagbesteding en een contactverbod met de slachtoffers.

De twee 16-jarigen moeten ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers, variërend van 150 euro tot 650 euro.

De 14-jarige jongen heeft onder meer last van ADHD waardoor de feiten in verminderde mate aan hem kunnen worden toegerekend. Naast de deels voorwaardelijke werkstraf, moet hij zich ook aan voorwaarden houden gedurende zijn proeftijd. Hij krijgt een contactverbod en een verplichte behandeling en nog vier weken elektronisch toezicht dat wordt afgebouwd in overleg met jeugdreclassering.

Uitspraken