Laden...

Vijf mannen veroordeeld na vechtpartij in vliegtuig op Schiphol

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Vijf mannen veroordeeld na vechtpartij in vliegtuig op Schiphol
Haarlem, 21 september 2022

De rechtbank Noord-Holland heeft vijf Britse mannen (24, 25, 35, 35 en 33 jaar) veroordeeld voor een vechtpartij in het vliegtuig op Schiphol. Dit gebeurde op 5 mei dit jaar.

Vier mannen krijgen hiervoor elk een geldboete van 1000 euro en een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 88 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De 33-jarige vijfde verdachte krijgt een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 dagen met een proeftijd van twee jaar. De zaak van een zesde verdachte is geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.

Het incident

Het vliegtuig uit Manchester landde op 5 mei 2022 's morgens om half 9 op Schiphol. Tijdens de vlucht waren er woordenwisselingen tussen een groep van vier mannen (de verdachten van 24, 25, 35 en 35 jaar) en een groep van twee mannen (onder wie de 33-jarige verdachte). De twee mannen zouden discriminerende opmerkingen hebben gemaakt naar de vier. Medepassagiers gaven bij het cabinepersoneel aan dat de sfeer in het vliegtuig onprettig was.

Na de landing besloot de gezagvoerder de groep van twee mannen als eerste uit te laten stappen. Dit verliep onrustig. Er werd iets gezegd, waarna de 33-jarige verdachte de 25-jarige verdachte uit de andere groep een klap gaf. Er volgde een vechtpartij waarbij de groep van vier de 33-jarige verdachte vastpakte, sloeg en schopte. Ook de gezagvoerder en de purser liepen verwondingen op.

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt bewezen dat de groep van vier verdachten openlijk geweld heeft gepleegd richting de 33-jarige verdachte, de gezagvoerder en de purser. Zij hebben de aanwijzingen van het cabinepersoneel niet opgevolgd. Hierdoor moest het personeel zich bezighouden met de verdachten en konden zij de andere passagiers niet veilig uit laten stappen. Dat het personeel ook zelf verwondingen heeft opgelopen, weegt de rechtbank mee in de straf. De overige passagiers moeten zich erg angstig hebben gevoeld. Zij zaten nog in de riemen en konden het vliegtuig niet verlaten. Op filmbeelden van medepassagiers is te horen dat zij verdachten tot kalmte manen. Ook dit weegt de rechtbank zwaar mee.

Twee verdachten uit de groep van vier verklaarden na het incident dat zij uit zelfverdediging reageerden nadat de 33-jarige verdachte een klap gaf. De rechtbank stelt echter vast dat zij meer de confrontatie opzochten en deelnamen aan het gevecht dan dat sprake was van zelfverdediging.

De rechtbank vindt bewezen dat de 33-jarige verdachte de 25-jarige verdachte uit de andere groep heeft mishandeld. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij ervoor zorgde dat de situatie escaleerde door de eerste klap uit te delen. De verdachte zit in de ziektewet vanwege mentale problemen en heeft geen werk. Ook ziet hij zijn kinderen niet meer door dit incident. Dit weegt de rechtbank mee in het bepalen van zijn straf.

Uitspraken